Mans lovgivende råd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Våpenskjold for Man

Mans lovgivende råd (engelsk The Legislative Council; mansk Yn Choonseil Slattyssagh) er det øverste kammer i Tynwald, lovgivningsmakten eller myndighetene på Man. Dets medlemmer velges fra House of Keys.[1] Det består av elleve medlemmer:

Medlemmene av Det lovgivende råd er valgt av House of Keys ved hemmelig valg for en periode på fire år. Fire stykker går av hvert andre år, slik at fire medlemmer blir valgt samtidig. Et medlem må være minst 21 år gammel og ha fast bosted på Man.

Tidligere var det viseguvernøren som ledet Det lovgivende råd og over Tynvalds rett (fellesmøter for Rådet og House of Keys). I dag er det imidlertid presidenten av Tynwald, som er valgt av hele Tynwald for en periode på seks år, som ex officio (i embets medfør) av Det lovgivende råd og presidere over både Det lovgivende råd og Tynwalds rett, unntatt når viseguvernøren presiderer en gang i året på Tynwald-dagen. I tillegg er den engelske kirkes biskop av Sodor og man og regjeringsadvokaten utpekt av herren av mann til å ha sete i Det lovgivende råd. Presidenten har en avgjørende stemme, biskopen kan stemme som de andre medlemmene mens regjeringsadvokaten ikke har en stemme i det hele tatt.

Til tross for navnet er ikke Rådet som normalt fremmer lovgivningen (den siste loven som kom fra Rådet var Loven om Deling av kirkebygninger av 1986), men isteden gjennomgår lovgivningen fra House of Keys. Rådet som blir valgt av medlemmene selv har ingen betydningsfull autoritet i Tynwald.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]