Tomatsvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Manduca quinquemaculata)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tomatsvermer
tomatsvermer
tomatsvermer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Manduca quinquemaculata
Haworth, 1803
Norsk(e) navn: tomatsvermer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Manduca
Habitat: hager og åkre
Utbredelse: østlige Nord-Amerika

Tomatsvermer (Manduca quinquemaculata) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den lever i den østlige delen av Nord-Amerika. Larven går på forskjellige planter i søtvierfamilien, blant andre tomat og tobakk. De store larvene kan fort snauspise vertsplantene og gjøre betydelig skade i hager.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 90 – 135 mm) og kraftig, grå svermer. Kroppen er spoleformet, hodet stort og bredt med store fasettøyne og en sugesnabel som utstrakt er minst dobbelt så lang som kroppen. Bakkroppen har grå midtstripe og fem par gule flekker på sidene. Forvingene er brungrå med streker av svart og brunt. Bakvingene, som er tilspisset i forhjørnet, er bleke med et bredt, mørkt tverrbånd og to smale siksakstriper innenfor dette. Larven er grønn med V-formede, hvite tegninger på siden av hvert kroppsledd, hornet på bakkroppen er svart. Det finnes også en mørk fargevariant. Puppen utmerker seg ved at den lange sugesnabelen er fri fra kroppen og går i en bue utover.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene blir oftere oppdaget enn de nattflygende svermerne. De lever på ulike planter i søtvierfamilien, inkludert de dyrkede artene tomat, potet, tobakk, aubergine og paprika. De kan gjøre betydelig skade i hager. De voksne sommerfuglene flyr om natten og besøker blomster for å drikke nektar.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Tomatsvermeren lever i den østlige halvdelen av Nord-Amerika fra Nicaragua nord til det sørlige Canada.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas – Manduca quinquemaculata. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]