Mama-san

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En «mama-san», eller «mamasan», er et uttrykk som vanligvis blir brukt om kvinner i lederposisjoner, særlig om kvinner ansvarlige for drift av et geishahus eller en bar i Japan og Øst-Asia.

Begrepet brukes også for å referere til en kvinne som jobber i en tilsynsrolle i visse virksomheter i Sørøst-Asia, typisk de knyttet til alkoholservering. Papa-san kan brukes til å referere til en mann i en lignende posisjon.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Begrepet kommer opprinnelig fra japansk, hvor det er en betegnelse på en kvinne som fungerer som en veileder på en bar, nattklubb eller lignende virksomhet. Suffikset -san er en høflig adresseringsform, knyttet til en persons navn eller tittel.

Misforståelser[rediger | rediger kilde]

Begrepet mama-san på japansk er ettertrykkelig ikke en høflig referanse til en mor, og bør aldri brukes som sådan. De fleste japanske barn i dag kaller sin mor mama, men uttrykket benyttes ikke senere oppveksten. Den riktige betegnelsen for å referere til en mor på japansk, vil være okaa-san.

Annet[rediger | rediger kilde]

I Thailand, blir mamasan ofte brukt for å beskrive en kvinne som forvalter de kvinnelige arbeiderne i barer og bordeller.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. juni 2012. Besøkt 15. juni 2012. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. september 2012. Besøkt 4. februar 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]