Malthodes spathifer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malthodes spathifer
Nomenklatur
Malthodes spathifer
Kiesenwetter, 1852
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBløtvinger
SlektMalthodes
Økologi
Habitat: blomsterrike enger, nær skog
Utbredelse: Europa
finnes i Norge

Malthodes spathifer (Kiesenwetter 1852) er en av småbløtvingene (Malthininae), en bille som tilhører bløtvingene (Cantharidae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Malthodes spathifer finnes i Europa, men mangler helt i sør. Finnes ganske vanlig i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Malthodes spathifer er mellom 2,3-3,3 mm lang og er en langstrakt bille, bakkroppen er jevnt smal bakover. Palpenes (munnføtter) endeledd er smalt og ovalt litt tilspisset, ikke knivformet. Kjevenes innside har flere mindre (korte) tenner. Antennens tredje ledd er like langt eller knapt lengre enn det andre leddet. Antennene er festet nært inntil fasettøynenes innside, hodet generelt langt framover (sett ovenfra) og stikker lengre frem enn fasettøynene. Det vil si at hodeformen er mer sirkelformet, sett ovenfra. Dekkvingene er kortere enn bakkroppen, slik at de siste leddene synes.

Slekten Malthodes har flere arter som er vanskelig å skille fra hverandre, hanner har klare forskjeller i kjønnsorganene, mens flere av hunnene er så like hverandre at de er umulige å skille fra hverandre. Av de nordiske artene er det allikevel karakterer som muliggjør en artsbestemmelse hos de fleste. Her er en ikke fullstendig, men generell forklaring.

  • Hannens nest siste bukledd er tydelig forlenget bakover og nest siste bukledd formet som lange sidelapper. Det siste ryggleddet er delt i to lange greiner.
  • Hunnens er lengre enn to millimeter og dekkvingene har en gul flekk i spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne (imago) finnes i juni, juli og ut i august. De observeres vanligvis på trær og busker, men oppsøker også blomster. Både larver og voksne er rovdyr og lever av andre mindre dyr.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 65. ISBN 8712166936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]