Malthinus biguttatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Malthinus biguttatus

Vitenskapelig(e)
navn
:
Malthinus biguttatus
(Linnaeus, 1758)
Malthinus biguttulus
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Bløtvinger
Slekt: Malthinus
Habitat: blomsterrike enger, nær skog
Utbredelse: Europa
finnes i Norge

Malthinus biguttatus (Linnaeus, 1758) er en av småbløtvingene (Malthininae), en bille som tilhører bløtvingene (Cantharidae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Malthinus biguttatus finnes i Europa, men synes sjeldnere i sør. Finnes i Norge, utbredt, men ikke vanlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Malthinus biguttatus er mellom 4,5-6 mm lang og er en langstrakt bille, bakkroppen er jevnt smal bakover. Palpenes (munnføtter) endeledd er smalt og ovalt litt tilspisset, ikke knivformet. Kjevenes innside har en tydelig (lang) tann. Antennene er mørke, men med lysere rot. Antennens tredje ledd er tydelig lengre enn det andre leddet. Antennene er festet litt fra fasettøynenes innside, omtrent så nært øynene som første antenneledd, ved roten, er bredt. Hodet generelt kort framover (sett ovenfra) og stikker knapt lengre frem enn fasettøynene. Det vil si at hodeformen er mer ovalformet, sett ovenfra, bredere enn langt. Bakhodet noe smalt bakover, slik at det blir en slags hals. Brystskjoldet er mørkt med en smal lysere kant foran og bak. Det har avrundede framhjørner og klart spissvinklede bakhjørner. Beina er rødlige med noe mørkere legger og føtter. Føttenes første ledd (nærmest kroppen) omtrent like langt som de neste tilsammen. Klør ofte med en liten rottann. Dekkvingene er kortere enn bakkroppen, slik at de siste leddene synes. Dekkvingene har fin, rekkevis ordnet punktur i overflaten. Dekkvingene har en klart gul flekk på hver av dekkvingenes spiss. Kroppen er generelt mørk, men undersiden kan være noe lysere.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne (imago) finnes i juni, juli og ut i august. De oppsøker gjerne åpne blomster, men de kan observeres også på trær og busker. Selv om de oppsøker blomster er de rovdyr og lever både som larver og voksne av andre mindre dyr.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 48. ISBN 8712166936
  • Sandhall, Åke. (norsk oversettelse: Olsvik, Hans) Cappelens naturhåndbøker: Småkryp. Cappelen. Side 29. ISBN 82-02-13551-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]