Hopp til innhold

Malmfrid Mstislavsdatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malmfrid Mstislavsdatter
Født1100-åreneRediger på Wikidata
Embete
EktefelleErik Emune (1132–)[1]
Sigurd Jorsalfare (1103*–)[1]
FarMstislav I av Kyiv
MorKristina Ingesdotter
Søsken
8 oppføringer
Ingeborg av Kyiv
Eufrosyne av Kyiv
Vsevolod av Pskov
Iziaslav II av Kiev
Vladimir III Mstislavich
Rostislav I av Kiev
Svjatopolk Mstislavitj
Marija Mstislavna av Kyiv
BarnKristin Sigurdsdatter
NasjonalitetNorge
Danmark

Malmfrid Mstislavsdatter (født ca. 1105, død etter 1137) var dronning av Norge og (fra ca. 1132) dronning av Danmark.

I henhold til Snorre Sturlason giftet kong Sigurd Jorsalfare seg med Malmfred Haraldsdatter, datter av Harald Valdemarsson øst for Holmgard, men dette er et norrønt navn for Mstislav av Kiev, storfyrste av Kiev i årene 11251132. Riktigere eller mer praktisk navn på henne er da Malmfred Mstislavdatter. Hennes mor var Kristina Ingesdatter, datter av kong Inge Stenkilsson den eldre av Sverige. Storhertug Mstislavs foreldre var Vladimir II Monomakh og Gyda Haraldsdatter. Gyda var datter av den engelske kongen Harald Godwinsson, sønn av Godwin av Wessex og danske Gyda Torkelsdatter som nedstammet fra Styrbjørn Sterke. Malmfrid hadde med andre ord tette slektsbånd til Skandinavia, og antagelig forsto hun norrønt språk før hun kom til Norge. Hennes søster var Ingeborg som ble gift med Knut Lavard, sønn av danskekongen Erik Ejegod.

Malmfrid og Sigurd ble gift en gang mellom 1116 og 1120 da Sigurd var midt i tyveårene og Malmfrid rundt ti år yngre. Egentlig var Sigurd allerede gift som barn med datteren til irskekongen Muircheartach Ua Briain, men når faren dør 1103 lar Sigurd sin barnebrud være igjen i vest.

Store norske leksikon nevner at Sigurd «ikke ville vite av henne», men i henhold til Claus Krag i Norsk biografisk leksikon er det en oppdiktet historie som ikke en gang Snorre trodde på. De fikk uansett en datter sammen, Kristin Sigurdsdatter som ble gift med jarlen Erling Ormsson, mer kjent som Erling Skakke, og deres sønn Magnus Erlingsson ble konge av Norge da han var seks år gammel, og den første norske konge som ble salvet til vervet.

Da Sigurd døde av sott rundt førti år gammel i 1130 ble hans sønn (med frillen Borghild Olavsdatter) Magnus Blinde konge av Norge. Sigurds enkedronning Malmfrid dro da videre til Danmark hvor hun kort tid etter ble gift med Erik Emune, halvbror til hennes svoger Knut Lavard. Hun sørget også for at stesønnen Magnus ble gift med niesen Kristin Knutsdatter, Knut Lavards datter. Norges dronning ble således etterhvert dronning av Danmark. Hun og kong Erik får derimot ingen barn, og som Claus Krag skriver i hennes korte biografi: «Etter dette hører vi ikke mer om henne». Hun døde en gang etter 1137 som er det året da Erik Emune ble drept på et tingmøte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Peerage person ID p10545.htm#i105447, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ingebjørg Guttormsdatter 
Dronning av Norge
Etterfølger:
 Kristin Knutsdatter 
Forgjenger:
 Ulvhild Håkonsdatter 
Dronning av Danmark
Etterfølger:
 Lutgard av Salzwedel