Malmesbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malmesbury
Malmesbury Abbey
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
Admin. grevskapWiltshire
Seremon. grevskapWiltshire
StatusBy (town)
PostnummerSN16
Retningsnummer01666
Befolkning5 380 (2011)
Kart
Malmesbury
51°35′05″N 2°05′59″V

Denne artikkelen er om byen i England. For byen i Sør-Afrika se Malmesbury (Sør-Afrika).

Malmesbury er en historisk markedsby i den sørlige delen av området Cotswolds i grevskapet Wiltshire i England. Den ligger i nærheten av Cirencester, Chippenham og Swindon, og grenser mot elver på tre sider. I henhold til folketellingen i 2011 var det 5 380 innbyggere i byen.[1]

Malmesbury er gammel og ble antagelig grunnlagt så tidlig som i 1. århundre f.Kr.. På stedet var det en festning i jernalderen, og i angelsaksisk tid i tidlig middelalder ble det reist et kloster på stedet, Malmesbury Abbey, kjent for sin lærdom. Mye av klosteret ble ødelagt da Henrik VIII oppløste det i 1536, og siden skadet av brann, men omfattende ruiner står igjen. Byen ble en av Alfred den stores befestete burger i forsvaret mot vikingene. Æthelstan, den første konge av England, gravlagt i klosteret da han døde i 939.

Byen er den eldste valgkretsen i England. Den ble før den industrielle revolusjon et sentrum for blondeproduksjon, og industrialiseringen fikk, underlig nok, ingen store effekter. Teknologiselskapet Dyson, som framstiller hovedsakelig støvsugere, har sitt hovedkvarter i byen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Malmesbury har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2011 Census». Arkivert fra originalen 11. februar 2003. Besøkt 22. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]