Malmö Opera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malmö Opera
Malmö Opera
Beliggenhet
AdresseÖstra Rönneholmsvägen 20
LandSverige
StrøkMalmö Sankt Johannes
OmrådeInnerstaden
StedMalmö
Historiske fakta
FormålOperahus, teater
Eier(e)Region Skåne, Malmö by
ArkitektSigurd Lewerentz, David Helldén, Erik Lallerstedt
Etablert1944
Påbegynt1933
Ferdigstilt1944
Kart
Kart
Malmö Opera
55°35′46″N 12°59′46″Ø
Posisjonskart
Malmö Opera ligger i Skåne
Malmö Opera
 
Malmö Opera (Skåne)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (sv)

Malmö Opera (tidligere kjent som Malmö Stadsteater og senere Malmö Opera och Musikteater) er en musikkdramatisk virksomhet med et eget musikk- og operahus i Malmö, Sverige. Det er et av Nordens største operahus. Huset ligger ved Östra Rönneholmsvägen 20 i sentrale Malmö. Virksomheten drives av Malmö Opera och Musikteater AB, som eies 90 prosent av Region Skåne og 10 prosent av Malmö by.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Malmö Opera er etterkommer av Malmö Teater, som ble grunnlagt i 1808. Dette første store teateret i Malmö stengte dørene i 1938, etter at Föreningen Malmö Stadsteater (grunnlagt 1931) ble opprettet for å gi Malmö en mer moderne teaterbygning og byteater med både taleteater, opera, operetter og liknende, ballett, pantomime og symfonisk konsertvirksomhet.

Stengningen av gamle Malmö Teater skjedde etter at foreningen fikk gjennomslag: Bygningen til Malmö Stadsteater ble reist i årene fra 1933 til 1944, og takket være en entusiastisk og innflytelsesrik ordfører ved navn Emil Olsson ble bygget altså fullført mens Europa var midt i andre verdenskrig. Da hadde bygget vært på tegnebrettet i ulike versjoner helt siden 1920. Den offisielle innvielsen av bygget skjedde 23. september 1944, og det ble da ansett for å være Nord-Europas mest moderne teater[1]. Bygget kombinerer en funksjonalistisk oppdeling med klassiske trekk, og er særlig kjent for sin rikt kunstnerisk utsmykkede foajé.

Stadsteateret drev omfattende og variert virksomhet fra 1944 til 1990-tallet, og har spilt en sentral rolle i Sveriges kulturhistorie.

På begynnelsen av 1990-tallet ble virksomheten splittet opp i ulike virksomheter for de ulike kunstformene: Teatervirksomheten ble til Malmö Dramatiska Teater, som senere (i 2008) byttet navn igjen og tok det nygamle navnet Malmö Stadsteater til sitt eget. Virksomheten for moderne dans ble til Skånes Dansteater (som erstattet den tidligere ballettvirksomheten). Den symfoniske konsertvirksomheten ble til Malmö Symfoniorkester (MSO). Og operaen ble til Malmö Opera och Musikteater, som senere byttet navn til Malmö Opera. Det sceniske behovet for orkestermusikk ble ivaretatt av nyopprettede Malmö Operaorkester. Alle disse ble etterhvert frittstående selskaper med Malmö by og Region Skåne som eiere.

Mange av disse nye selskapene fikk egne, nye, lokaler. For eksempel fikk Malmö Symfoniorkester tilhold i Malmö Konserthus, mens Malmö Dramatiska Teater fikk den nyrenoverte scenen Hipp (i den gamle teaterbygningen Hippodromen, et tidligere lystteater) som sin nye hovedscene.

Malmö Opera derimot har i all hovedsak beholdt den opprinnelige Stadsteater-bygningen, med unntak av at den mindre scenen «Intiman» disponeres av teaterselskapet.

Malmö Opera (altså bygningen som tidligere het «Malmö Stadsteater») har vært fredet som kulturminne siden 13. desember 1994[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]