Maldiskusjon:Europas historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bildet som brukes i denne malen er «månedens utvalgte» fra Portal:Europas historie; [[Portal:Europas historie/Utvalgt bilde/{{CURRENTMONTHNAME}} {{CURRENTYEAR}}/kun bilde]].

Understrekingen av Europas bør fjernes. Ellers er den grei nok mariule 31. mar 2006 kl.18:13 (UTC)

Foreslår endring[rediger kilde]

Her har jeg altså inkludert folkevandringstiden. Kommentarer? __meco 4. apr 2006 kl.10:08 (UTC)Hvordan får man laget underpunkt? Folkevandringstiden og vikingtiden bør være underpunkt av tidlig middelalder, da de inngår i den epoken. --mariule 23. mai 2006 kl.08:52 (UTC)

Jeg synes det er bedre å utelate de, siden de regnes som en del av «tidlig middelalder». --Tokle 23. mai 2006 kl.10:50 (UTC)
Jeg mener de bør være med, da de er de viktigste og mest markante hendelsene i denne perioden. De kan bære mindre underpunkter av tidlig middelalder --mariule
Vi kan ikke ta med alle underinndelinger, slike maler fungerer best med færrest mulig punkter. Hvis vi tar med disse åpner det for diskusjon om å lage underpunkter under de andre punktene også. --Tokle 23. mai 2006 kl.13:09 (UTC)
Er med på argumentet. --mariule 23. mai 2006 kl.13:38 (UTC)

Bildet[rediger kilde]

Bildet har vært ute av drift lenge nå? Hvorfor kommer ikke bildet automatisk? Legger inn et bile manuelt så lenge. -marius 15. nov 2006 kl. 10:07 (CET)

Foreslår endring[rediger kilde]

Artiklene bør deles opp i henhold til standardisert inndeling av europeisk historie. De mindre artiklene må da ut og erstattes av det store. Og så bør man ha et rent europeisk fokus på artiklene. Per nå er det ikke til stede. M in nye oversikt:

Artikler som er ute er da:

  • Antikken - som også bør handle om Egypt, Kina, Sumer, Babylon og en rekke andre land i tillegg til Hellas og Roma. Og Europa i Antikken bør også ta for seg keltere og også piktere.
  • Europeisk kolonisering - Europeisk kolonisering i denne perioden (Renessansen og Tidlig Moderne tid) bør dekkes av nettopp de to artiklene.
  • Verdenskrigene - meningsløst å ha dem samlet i en liten artikkel når de står fjellstøtt på egne ben og er svært viktige i seg selv.
  • Den kalde krigen - Dette handler om USA og Sovjetunionen. Europa bør få sin egen historie under Den kalde krigen.
  • EUs historie - Denne er viktig, men Europa er mer enn EU. Mye av det som skjer i Europa, er utviklingen mellom forskjellige bevegelser. EU er bare en bevegelse, og i mye av tiden hittil har den ikke representert hele Europa.

Siden fire av disse ikke er skrevet, skal de selvfølgelig ikke bytte ut det som står der før de faktisk er skrevet. Det er imidlertid min hensikt å bytte dem ut en etter en - hvor enn lang tid det tar - med mindre jeg får svært gode grunner til å la være. Andreas Kolle (diskusjon) 11. jan. 2018 kl. 22:18 (CET)

Er usikker på om jeg er enig angående Antikken. Jeg oppfatter begrepet som sentrert rundt den gresk-romerske sivilisasjonen, mens Oldtiden er videre og ville innbefatte disse du nevner. At Europeisk kolonisering bør ut er jeg enig i. Angående Tidlig moderne tid er vår artikkel Europasentrert, men lenket med en:Early modern period som dekker hele verden. Mulig den heller bør være lenket til en:Early modern Europe, men har ikke sett nøye nok på disse og andre språk til å foreta en skikkelig iw-opprydning (men altså greit å ha i bakhodet på sikt). Ang. Verdenskrigene er lenken nå splittet til Første verdenskrig og Andre verdenskrig, og Europa i mellomkrigstiden må gjerne komme innimellom når den blir skrevet. Mvh. --Wikijens (diskusjon) 11. jan. 2018 kl. 22:42 (CET)
Takk for opplysning, @Wikijens:! Likevel ser jeg at Antikken brukes uryddig. På engelsk er det snakk om den klassiske antikken. For meg er det uansett uklart om Antikken handler om tidliggresk tid - som det virker som ikke er tilfelle - og det virker ikke som om keltisk og germansk historie kommer inn i det. Dermed blir mye av Europa utelatt. Vi kan muligens vurdere om vi vil skrive en «Europa i Oldtiden» eller utvide Antikken slik at den inkluderer mykensk og minoisk historie i tillegg til etruskere, keltere, piktere, baskere (om noe) og så videre. En av de to bør gjøres, men per nå kan det nedprioriteres. De andre er viktigere.
Europa i Mellomkrigstiden er en svært viktig artikkel. Det er utenfor mitt kompetanse- og komfortområde, men jeg kan kanskje begynne å fikle med det når det passer. Her vil nok hjelp av @Ulflarsen: være viktig, særlig siden han har skrevet mye om ettervirkningene av Første verdenskrig.
Europa under Den kalde krigen (stor eller liten D?) skal jeg nok få til med mindre hjelp.
Europa etter den kalde krigen er svært vanskelig for meg, men jeg tror andre er mer komfortable med samtidshistorie.Andreas Kolle (diskusjon) 12. jan. 2018 kl. 22:47 (CET)
Bør vi ha egne oppføringer for to kriger som tross alt varte såpass kort? Hva med å heller ha en artikkel om det korte 20. århundret (1914-1989)? Det her er jo snakk om oversiktsartikler og det gir større mulighet til å dra linjer når det er en noe lengre periode. I tillegg er det vel tildels en etablert periode blant historikere. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 12. jan. 2018 kl. 23:36 (CET)
Dette er i og for seg en hypotetisk diskusjon all den tid vi ikke har noe alternativ til det vi har nå. Det mangler en artikkel som tar for seg Europa i mellomkrigstiden, og det mangler en som ser på Europa under den kalde krigen. Om dette bør være samme artikkel eller ikke er vel opp til en som tar på seg oppgaven (det blir ikke meg med det første, kandidatprosessen nå har tatt fra meg mye lyst). Når det er sagt, skal man ikke gå unna en god hypotetisk diskusjon. Og prinsipielt tror jeg du har et godt poeng. Andreas Kolle (diskusjon) 13. jan. 2018 kl. 21:47 (CET)
Deler nå opp i de enkelte temaene.
For min del er det viktigste at noen tar fatt i dette, om det deles opp slik eller så. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 14. jan. 2018 kl. 20:55 (CET)

Antikken[rediger kilde]

Slik jeg forstår definisjonen av Antikken, er den lik den klassiske antikke, altså Hellas og Roma. Samtidig, bør ikke minoisk, mykensk og dorisk gresk tid, kelterne, trakerne, dakerne, germanerne og andre stammer man vet noe om nevnes? Og bør man da opprette en ny artikkel, eller skal man legge det inn i Antikken? Andreas Kolle (diskusjon) 14. jan. 2018 kl. 20:21 (CET)

Kanskje foran Antikken kunne man ha et punkt Europa i bronsealderen e.l., hvor det ville være naturlig med minoisk og mykensk kultur? Keltere, trakere, germanere osv. tror jeg det er mest naturlig å nevne kort i en artikkel Antikken der hvor grekere og romere møter på dem. Så kan det jo være henvisninger derfra igjen til hovedartikler om disse folkene? --Wikijens (diskusjon) 14. jan. 2018 kl. 20:41 (CET)
Europa i bronsealderen kan være en løsning. Jeg kjenner ikke så godt til skriftlige historiske bevis for kelterne, germanerne, goterne med flere, men det kan undres om det i det minste kan skrives noe om dem. På engelsk har vi en lang artikkel om germanerne, en enda lenger om goterne, i tillegg en artikkel som i detalj tar for seg kelterne, en langt kortere om trakerne og så videre. Problemet mitt med en inndeling som du skisserer er at det ikke er helt klart om det da er europeisk historie. Samtidig må man holde seg til skriftlige kilder. Kinkig.Andreas Kolle (diskusjon) 14. jan. 2018 kl. 21:02 (CET)