Mala Zimetbaum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mala Zimetbaum
Født26. jan. 1922Rediger på Wikidata
Brzesko
Død15. sep. 1944[1]Rediger på Wikidata (22 år)
Auschwitz
BeskjeftigelseOversetter, fange Rediger på Wikidata
EktefelleEdward Galinski
NasjonalitetBelgia

Malka «Mala» Zimetbaum (født 26. januar 1922 i Brzesko i Polen, død 15. september 1944 i den tyske konsentrasjonsleiren Auschwitz) var en ung belgisk kvinne som var av polsk-jødisk avstamming, kjent for hennes dramatiske flukt fra konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau.

Mala Zimetbaum ble født i Polen, som den yngste av fem barn. Når hun var 10 år flyttet hele familien hennes til Belgia. På skolen utmerket hun seg innen matematikk og innenfor en rekke andre språk. Hun ble sammen med mange andre belgiske motstandsfolk tatt til fange under et raid begått av tyskere om natten mellom 11. og 12. september 1942. Hun var tjue år gammel da hun ble arrestert, og etter to år i fangenskap ble hun henrettet på grunn av et mislykket fluktforsøk.

Den 15. september 1942 ble Zimetbaum satt ombord på et belgisk godstog som kjørte henne og andre fanger til Auschwitz konsentrasjonsleir. Senere ble hun sendt videre til leiren Birkenau som var en kvinneleir. Hennes registreringsnummer var 19880. Hun satt i fangenskap i nesten to år i Auschwitz-Birkenau. På grunn av hennes kompetanse når det gjaldt språk, hun snakket både fransk, nederlandsk, tysk, polsk og italiensk brukbart, ble hun tildelt arbeid som tolk og budtjeneste i fangeleiren.

Samtidig som Zimetbaum hadde en relativt privilegert posisjon, viet hun seg til å hjelpe de andre innsatte. En annen innsatt som var forelsket i Mala, planla å flykte fra leiren sammen med vennen Wieslaw Kielar, som overlevde Auschwitz og som senere skrev en selvbiografisk roman om hans 5 års fangenskap i tysk fangenskap.

Mala ønsket også å rømme slik at hun kunne informere de allierte stykene om hva som foregikk i Auschwitz, slik at de kunne komme og befri dem og dermed redde flere liv. Rømningsplanen ble igangsatt i juni 1944, og paret klarte å flykte til en nærliggende by. Etter å ha unnsluppet leiren, gjemte Edek seg i nærheten mens Mala skulle gå inn i en butikk for å prøve å kjøpe noen brød for litt gull som hun og Edek hadde stjålet mens de satt i fangenskap. På vei inn i butikken passerte hun en tysk patrulje som ble mistenksomme og arresterte Mala. Edek fikk på avstand se at Mala ble arrestert. Edek valgte å melde seg og bli satt i fangenskap igjen fordi han ikke ville skille seg fra kjæresten. Mala og Edek ble tatt med tilbake til Auschwitz igjen, der de umiddelbart ble plassert i separate celler.

Edek og Mala ble deretter tatt med ut for å bli henrettet på samme tid. Mala brukte et barberblad som hun hadde gjemt i håret sitt og kuttet over blodårene på innsiden av albuene. Det finnes mange versjoner av hvordan Mala ble henrettet. Noen sier at hun ble brent levende i krematoriet og andre sier at hun ble skutt eller forgiftet. Den berømte greske komponisten Nikos Karvelas ble inspirert av historien om Mala og han komponerte en sang til minne om henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]