Hopp til innhold

Makuladegenerasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aldersrelatert makuladegenerasjon, AMD eller forkalkningnetthinnen er en øyesykdom som særlig rammer personer over 70 år. Sykdommen er den hyppigste årsaken til redusert lesesyn hos eldre.

Skadene sykdommen påfører øyet er alltid begrenset til den sentrale delen av netthinnen – macula. Det perifere synsfeltet fungerer derfor omtrent som normalt. Det varierer mye fra person til person hvor stor skaden blir og hvor fort den utvikler seg. Man blir ikke blind som følge av makuladegenerasjon, men visus kan i enkelte tilfeller være redusert ned til fingertelling eller håndbevegelse.

Årsaksforholdet er ikke helt kjent, men man antar at forandringer i blodforsyningen til den sentrale delen av netthinnen medfører gradvis dårligere funksjon.

Symptomer

[rediger | rediger kilde]

De tidligste symptomene er generelt redusert synsevne og begynnende leseproblemer. Hele eller deler av bokstaver og ord «forsvinner» eller «flyter sammen». Det blir vanskelig å oppfatte små detaljer, skrive, gjenkjenne folk på gata, gjøre håndarbeid osv. Rette linjer, så som dørkarmer osv., kan få buktninger på seg.

Behandling

[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen behandling som kan kurere sykdommen, men laserbehandling og kirurgisk behandling kan bidra til å bremse utviklingen/bedre synet for noen varianter av makuladegenerasjon.

Forebyggende tiltak

[rediger | rediger kilde]

Foruten kirurgisk behandling viser nyere forskning at grønnsaker som er rike på lutein vil ha positiv effekt med hensyn til å redusere utviklingen av AMD. Slike grønnsaker er først og fremst grønnkål og rå spinat.

Aktuelle tiltak

[rediger | rediger kilde]

God belysning, gode kontraster, forstørrende hjelpemidler som luper, lupebriller, kikkerter og forstørrende-TV og ADL-hjelpemidler er ofte til meget god hjelp.