Maksimilian Volosjin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maksimilian Volosjin
Maximilian Voloshin.jpg
Født16. mai 1877[1]Rediger på Wikidata
Kiev[1]Rediger på Wikidata
Død11. august 1932[2][1] (55 år)
Koktebel[1]Rediger på Wikidata
Gravlagt KrimRediger på Wikidata
Utdannet ved Juridisk fakultet ved Statsuniversitetet i Moskva[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Kunstmaler, lyriker, skribent, litteraturkritiker, oversetter, essayist, journalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, SovjetunionenRediger på Wikidata

Maksimilian Aleksandrovitsj Kirijenko-Volosjin (russisk: Максимилиан Александрович Кириенко-Волошин) (født 16. maijul./ 28. mai 1877greg. i Kiev, Ukraina, død 11. august 1932) var en betydningsfull representant for den symbolistiske retningen i russisk kultur og litteratur. Han ble berømt som poet og kritiker av litteratur og kunst. Hans litteratur ble utgitt i samtidige tidsskrifter tidlig på 1900-tallet, blant annet «Vesy» (Vekten), «Zolotoje runo» (Det gyldne ull) og «Apollon». Han var også kjent for sine briljante oversettelser av fransk poesi og prosa til russisk.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Maksimilian Volosjin av Boris Kustodijev (1924)

Volosjin var født i Kiev i 1877. Han var elev i noen få år ved Polivanov og en skole på Krimhalvøya, hvor hans mor i 1893 kjøpte et stykke land i Koktebel. Etter gymnaset ble Volosjin student ved universitetet i Moskva under gjenoppstandelsen av den radikale studentbevegelsen i Russland.

Reiser[rediger | rediger kilde]

Volosjin foretok reiser i lengden og bredden av Russland, ofte til fots. I 1900 var han del av en ekspedisjon hvor han kartla ruten til Orenburg-Tasjkent-jernbanen.

Senere år[rediger | rediger kilde]

Senere i livet malte han akvareller. Mange av kunstverkene tilhører idag muséer over hele verden, mens andre finnes i private samlinger i Russland og andre land.

Den lille landsbyen Koktebel sørøst på Krimhalvøya der Volosjin bodde var en stor inspirasjon for ham, og innbyggerne minnes poeten. Fjellet Volosjin ble begravet på bærer hans navn. Huset han bodde i som nå er et museum, fortsetter å tiltrekke mennesker fra alle deler av verden. Husets eier tjente som vert til utallige poeter, kunstnere, skuespillere, vitenskapsmenn og vandrere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Concise Literary Encyclopedia
  2. ^ Autorités BnF, besøksdato 10. oktober 2015, data.bnf.fr