Maksimilian Volosjin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maksimilian Volosjin
Født16. mai 1877[1][2]Rediger på Wikidata
Kyiv (Det russiske keiserdømmet)[2]
Død11. aug. 1932[3][1][4][2]Rediger på Wikidata (55 år)
Koktebel (Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk)[2]
BeskjeftigelseKunstmaler, lyriker, skribent, litteraturkritiker, oversetter, essayist, journalist, duellant, bibliofil Rediger på Wikidata
Utdannet vedFeodosia male gymnasium (18931897)
Juridisk fakultet ved Statsuniversitetet i Moskva (18971899)[2]
EktefelleMargarita Woloschin (19061907)
Maria Zabolotskaya (1927–)
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjetunionen
GravlagtKoktebel
Grave of Maximilian Voloshin
Medlem avQ4127538 (1921–)

Maksimilian Aleksandrovitsj Kirijenko-Volosjin (russisk: Максимилиан Александрович Кириенко-Волошин) (født 16. maijul./ 28. mai 1877greg. i Kiev, Ukraina, død 11. august 1932) var en betydningsfull representant for den symbolistiske retningen i russisk kultur og litteratur. Han ble berømt som poet og kritiker av litteratur og kunst. Hans litteratur ble utgitt i samtidige tidsskrifter tidlig på 1900-tallet, blant annet «Vesy» (Vekten), «Zolotoje runo» (Det gyldne ull) og «Apollon». Han var også kjent for sine briljante oversettelser av fransk poesi og prosa til russisk.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Maksimilian Volosjin av Boris Kustodijev (1924)

Volosjin var født i Kiev i 1877. Han var elev i noen få år ved Polivanov og en skole på Krimhalvøya, hvor hans mor i 1893 kjøpte et stykke land i Koktebel. Etter gymnaset ble Volosjin student ved universitetet i Moskva under gjenoppstandelsen av den radikale studentbevegelsen i Russland.

Reiser[rediger | rediger kilde]

Volosjin foretok reiser i lengden og bredden av Russland, ofte til fots. I 1900 var han del av en ekspedisjon hvor han kartla ruten til Orenburg-Tasjkent-jernbanen.

Senere år[rediger | rediger kilde]

Senere i livet malte han akvareller. Mange av kunstverkene tilhører idag muséer over hele verden, mens andre finnes i private samlinger i Russland og andre land.

Den lille landsbyen Koktebel sørøst på Krimhalvøya der Volosjin bodde var en stor inspirasjon for ham, og innbyggerne minnes poeten. Fjellet Volosjin ble begravet på bærer hans navn. Huset han bodde i som nå er et museum, fortsetter å tiltrekke mennesker fra alle deler av verden. Husets eier tjente som vert til utallige poeter, kunstnere, skuespillere, vitenskapsmenn og vandrere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Writers of St. Petersburg. XX century[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e Kratkaja literaturnaja entsiklopedija[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Russian literature of the 20th century. Volume 1, 2005[Hentet fra Wikidata]