Hopp til innhold

Maki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maki
LandIsrael
Offisielt navnהַמִפְלָגָה הַקוֹמוּנִיסְטִית הַיִשְׂרְאֵלִית
Leder(e)Aida Touma-Suleiman
Grunnlagt1. september 1965
ForgjengerRakah
HovedkvarterNasaret
IdeologiKommunisme marxisme-leninisme alternativ globalisering
Nettstedmaki.org.il (en, he) (2023)

Maki (מק"י) er et israelsk kommunistparti. Navnet er et akronym for Ha'Miflaga Ha'Komunistit Ha'Ysraelit, og partiet ble dannet i 1948 av restene av Det palestinske kommunistpartiet innenfor grensene av den nye staten Israel. Partiet var ikke sionistisk, men det anerkjente Israel. Det mente også at de palestinske araberne hadde rett til å opprette sin egen stat, i samsvar med FNs forslag om deling av landet. Partiet tilhøyrte Den kommunistiske verdensbevegelsen og støttet Sovjetunionen. Maki fikk mellom tre og seks plasser i det israelske parlamentet Knesset fra starten til 1965.

På grunn av de stalinistiske rettssakene mot jødiske kommunister i Tsjekkoslovakia, brøt det prosovjetiske venstresionistiske arbeiderpartiet Mapam med Sovjetunionen i 1953. Da gikk noen Mapam-medlemmer over til Maki, med Moshe Sneh i spissen. I 1965 delte Maki seg mellom en i hovedsak jødisk gruppe ledet av Sneh, som var kritisk til den stadig mer fiendtlige sovjetiske politikken overfor Israel, og en gruppe som i hovedsak besto av israelske arabere, som gikk ut og opprettet Rakah, Den nye kommunistlista. Rakah ble anerkjent av Sovjetunionen som det «offisielle» israelske kommunistpartiet.

Etter dette ble Maki svekket, og hangla videre til det gikk inn i venstrepartiet Ratz i 1984. Dette gikk i sin tur sammen med to andre venstreparti og grunnla Meretz noen år senere.

Rakah ble sett på som et «arabisk» parti selv om det helt frem til slutten av 1980-åra ble ledet av jødiske Meir Vilner. I 1977 dannet partiet valgalliansen Hadash, Den demokratiske fronten for fred og likhet, sammen andre ikke-sionister. I 1989 endret Rakah offisielt navnet sitt tilbake til Maki og er fremdeles den ledende krafta i Hadash, som regelmessig vant mellom tre og seks seter ved valg til Knesset.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]