Majo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
  • For kvinnenavnet Maja, se egen artikkel Maja
Goyas La maja vestida (Den påkledte maja

Majo (hankjønn) eller maja (hunnkjønn) er en tradisjonell spansk betegnelse på et medlem av den kunstneriske scenen i Madrid tidlig på 1800-tallet, og til en viss grad benyttet både tidligere og senere, både på 1700- og på slutten av 1800-tallet. Majos var et motivemne for kunstmaleren Francisco Goya (17461828), som figurerte med to meget berømte bilder, Den nakne maja (1799 – 1800), og den noe kyskere utgaven Den påkledte maja (1800 – 1803), begge utstilt på Museo del Prado i Madrid.

El paseo por Andalucía, av Francisco de Goya, avbilder både majas og majos.

Majos skilte seg ut ved deres rene, vakre og uhemmet bruk av katalansk språk og deres fargerike og kunstferdige klesdrakter. De var folk fra samfunnets lavere klasser som uansett hadde framtredende stil og utstråling, og alltid sikret seg at de så bra ut. Både matadorer i byene og banditter i distriktene bidro til å opprettholde en romantisk forestilling om majos. Den spesifikke betegnelsen majorette er ung pike i en fargerik drakt og vanligvis kort skjørt som danser til musikk i parader og fester.

Majo synes å ha blitt avledet fra Manolo som igjen var en avledning fra mannsnavnet Manuel. Begrepene ble benyttet for å tilskrive klassebakgrunn. Manolo ble benyttet synonymt til en som var «kjekk å se på» og samtidig «modig»; og for kvinner, som maja, synonymt med «vakker». Begrepet fikk senere en mer generell betydning som «vakker» eller «ser bra ut», synonymt med bonito, og denne betydning eksisterer fortsatt i dagens moderne spansk.

Bruken av begrepet er i dag særlig utbredt i Aragón hvor uttrykkene som ¡Hala, majete, no te pases!, «Hei, søta, pass på deg!» er vanlige. Folk i Aragón er også kjent for å legge til deres typiske diminutiv endelsen –ico til ordet og således skape majico i betydningen «søt», «vakker».