Maisenna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maisenna er stivelsespulver laget av mais
Amerikansk propagandaplakat ca. 1918 for bruk av maismel istedenfor dyrere hvetemel.
Gammel fransk reklame for Maizena i Paris: «fløyelsaktige supper, velsmakende desserter, kremete sauser, deilig bakverk, mat for barna»

Maisenna eller maizena er et fint, hvitt pulver som er laget av stivelse fra frøhviten i maiskjernen. I matlaging blir maisenna særlig brukt til jevning og fortykningsmiddel av forskjellige sauser, fruktgrøter, desserter og annet. Stivelsen skal røres ut i kald væske og deretter kokes sammen med retten i minst 1 minutt for å fjerne den lett bitre smaken. Merk imidlertid at produktet "Maizena paideig" er laget av hvetemel.

Maismel, som er grovere, kalles ofte polentamel. Maismel er tradisjonelt lite brukt i Norge, men fås i dag særlig kjøpt i innvandrerbutikker. Melet blir brukt til å lage maisgrøt, tortillas, maischips, deig til tamale og annet. I Norge er potetmel tradisjonelt mye brukt i matlaging som stivelse.

Historikk og framstilling av maisstivelse og -mel[rediger | rediger kilde]

Maisstivelse ble oppfunnet på 1840-tallet i USA. Til å begynne med ble det bare brukt til å stive tøy og i industrien.

Bruk av maisstivelse og -mel (eksempler)[rediger | rediger kilde]

Mat[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Limet som benyttes i produksjonen av bølgepapp er basert på maisstivelse som er 100% biologisk nedbrytbart.

Alternativ til hvete[rediger | rediger kilde]

Fordi maisenna- og maismel er er naturlig fri for gluten, kan de i flere retter erstatte mel av hvete, rug, bygg og havre dersom man ønsker glutenfrikost for folk med glutenintoleranse (cøliaki) og hveteallergi. Heller ikke rismel, bokhvetemel, soyamel, potetmel og johannesbrødkjernemel inneholder gluten.

Betegnelser[rediger | rediger kilde]

Maizena er opprinnelig et varemerke som ofte oppfattes som et nøytralt ord, det vil si har blitt et degenerert varemerke for maisstivelse generelt. NB Varemerket "Maizena" inngår i Unilever som benytter det for ulike produkter, ikke alle inneholder maisenna. Betegnelsen maizena, og liknende ord, brukes ofte i Norge, Danmark, Sverige, Nederland, Belgia, Frankrike, Italia, Spania, Sør-Afrika og Indonesia. Maisstivelse kalles gjerne corn starch i USA og Canada og cornflour i Storbritannia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]