Hopp til innhold

Mahajanga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mahajanga

Våpen

LandMadagaskars flagg Madagaskar
Areal53 km²
Befolkning166 384 (2010)
Bef.tetthet3 139,32 innb./km²
Kart
Mahajanga
15°43′00″S 46°19′00″Ø

Mahajangas belligenhet på Madagaskar
Mahajangas belligenhet på Madagaskar

Mahajanga (også Majungafransk) er en by og havn på nordvestsiden av Madagaskar, og ligger ved elvemunningen til Betsiboka. Byen er også hovedstaden i provinsen med samme navn og har 135 660 innbyggere (2001). Mahajanga er Madagaskars fjerde største by. Den ligger i Bombetokabukten.

Næringsveier og infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Hovednæring i byen er oppdrett av kongereker. Dette gir ikke mange arbeidsplasser til lokalbefolkningen, men er økonomisk sett en stor næring. Det er hovedsakelig utenlandske interesser i denne næringen. Det har vært en stor bomullsfabrikk i byen tidligere, men denne, som gav arbeidsplasser til svært mange, har gått konkurs. Mahajanga har det ene av Madagaskars to medisinske universitet. Det er etter hvert kommet flere hoteller og bungalower med overnattingsmuligheter for turister. Det er også en god del restauranter i byen. Mahajanga har en internasjonal flyplass, Aeroport de Philbert Tsiranana, med flyavganger til Komorene og Mayotte. I byen finnes det en fransk skole med nær 500 elever.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Folkegruppen i området heter sakalava, men i Mahajanga by bor det folk fra de fleste av de 18 folkegruppene på Madagaskar, samt mange utlendinger.

Det er en stor andel muslimer i byen, av disse er det blant andre komorere, indere og innfødte gassere. Ellers finner man både kristne og animister som ellers på Madagaskar.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nær Mahajanga finner man spor etter arabiske bosetninger (Boeny Aranta og Katsepy). Araberne kom til disse områdene i år 1333 e. kr.

Midt på 1970-tallet var det en større massaker i byen som rettet seg mot den komoriske befolkningen. Rundt 1000 mennesker ble drept i denne massakren. De som ikke ble drept rømte byen og landet og dette gjorde at antallet komorere lenge var lavt, men det har tatt seg opp igjen.

I 2004 ble byen rammet av to kraftige sykloner på to måneder (Elita og Gafilo). Den flotte strandpromenaden ble totalt ødelagt. Denne ble bygget opp igjen og sto ferdig da den franske presidenten besøkte byen i juli 2005.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Ved byens strandpromenade finner man også byens stolthet og landemerke, en over 700 år gammel baobab. Dette treet er det mange som mener er hellig.

Kilder[rediger | rediger kilde]