Madeleine McCann-saken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Publikums hilsener til Madeleine McCann i hjembyen Rothley i Leicestershire i England. Bildet ble tatt 17. mai 2007.

Madeleine McCann-saken, eller bare Madeleine-saken, er blitt navnet på en forsvinningssak som oppstod da den fire år gamle, britiske jenta Madeleine McCann (født 12. mai 2003) torsdag 3. mai 2007 forsvant fra feriekomplekset Oceans Club i Praia da Luz i Algarve-regionen i sørlige Portugal, mens foreldrene, Kate og Gerry McCann spiste middag på en restaurant 50 meter unna.

31. juli 2007 melder portugisiske medier at en har funnet blodspor etter Madeleine McCann i leiligheten.

1. august 2008 skal avlytting av samtaler samt e-post ha resultert i at politiet arbeider etter den teori at Madeleine McCann er død.

Politiet mente i en periode at moren, Kate McCann, drepte datteren med vilje eller ved et uhell og prøvde å dekke over ved å iscenesette en kidnapping. Moren blir formelt mistenkt 7. september 2007. Begge foreldrene ble mistenkt i saken etter at det i media ble påstått at det var funnet DNA-funn i en leiebil Kate og Gerry McCann leide 25 dager etter at Madeleine forsvant. Faren ble formelt mistenkt 8. september 2007. Briten Robert Murat og hans kjæreste er også mistenkt i saken. Et vitne og venn av McCann ekteparet, Jane Tanner, så en mørkhåret mann i mørk jakke og beige bukser bære et barn bort fra leiligheten McCanns leide i Praia de luz klokken 21.15 den kvelden Madeleine forsvant. Barnet hadde pysjamas lik Madeleine sin og bare føtter, til tross for at det var en kald kveld. Jane Tanner har ikke blitt avhørt av portugisisk politi. Nåværende etterforskningsleder i Portugal, Paulo Rebelo, utelukker ikke at Madeleine McCann ble bortført.

9. september 2007 reiste mor, far og tvillingene hjem til Rothley, Storbritannia. Foreldrene har reist på turneer i flere land for å få skape oppmerksomhet rundt forsvinningen i håp om at noen kan hjelpe med å finne datteren. Blant annet besøkte de pave Benedikt XVI og fikk støtte fra kjendiser som David Beckham, Cristiano Ronaldo og J. K. Rowling. Den britiske avisa News of the World har utlovet en dusør på 2,5 millioner pund, eller 30 millioner kroner, til den som bidrar med informasjon som fører til at Madeleine McCann blir funnet. I tillegg har flere forretningsfolk, andre aviser og også en kollega av Madeleine McCanns mor utlovet dusører. Etter at foreldrene ble mistenkt for å stå bak drapet har mange tidligere støttespillere trukket seg.

I juli 2008 ble foreldrene frikjent i en rapport fra det portugisiske politiet. I august 2008 ble de viktigste funnene blant 20 000 politidokumenter presentert av britiske medier.

I 2011 utga kriminalanalytiker Pat Brown boken Profile of the Disappearance of Madeleine McCann der hun hevder bevismaterialet i saken tyder på at Madeleine aldri ble bortført, men at foreldrene overmedisinerte henne og at hun døde ved et uhell. Motivet for å lyve skal være at sannheten ville skade foreldrenes karrierer som leger. Amazon trakk boken etter 5 uker pga trusler om injuriesak.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]