Madararytterens orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Madararytterens orden (bulgarsk: Орден „Мадарски Конник“) er en bulgarsk orden innstiftet 4. august 1966 til belønning av innsats for å styrke de vennskapelige forbindelser mellom Bulgaria og andre land. Ordenen er oppkalt etter Madararytteren, et steinrelieff fra tidlig middelalder på Madara-platået øst for Sjumen i det nordøstlige Bulgaria.

I Folkerepublikken Bulgarias ordensvesen rangerte Madararytterens orden sammen med Folkerepublikken Bulgarias orden på trinn to, etter Georgi Dimitrov-ordenen, Stara Planina-ordenen og Ordenen Bulgarias tretten århundrer. Da Bulgaria i 1990 innførte flerpartidemokrati og markedsøkonomi ble Madararytterens orden beholdt og reformert. I Republikken Bulgarias ordensvesen rangerer den sammen med Den sivile fortjenstorden og Den militære fortjenstorden som nummer tre.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Madararytterens orden fikk ved opprettelsen to klasser, begge kunne tildeles med eller uten sverd. Denne inndelingen ble beholdt da ordenen ble reformert i Republikken Bulgarias ordensvesen. De to trinnene er:

  • 1. klasse
  • 2. klasse

Insignier[rediger | rediger kilde]

Insigniene for Madararytterens orden har hatt ulik utforming i folkerepublikkens og republikkens tid.

Folkerepublikken

Ordenstegnet for Madararytterens orden ble ved innstiftelsen i 1966 utformet som et oppvendt, hvitemaljert pentagon besatt med et avrundet rektangulært midtfelt i gull der et relieff av Madararytteren er plassert. Det hele er igjen satt på nedvendt pentagon av stråler, i sull for 1. klasse, i sølv for 2. klasse.

Ved tildeling til militære ble ordenstegnet opphengt i båndet i et ledd bestående av korslagte sverd.

Ordensbåndet er hvitt med kantstriper i hvitt, grønt og rødt, Bulgarias flaggfarger.

Republikken

Madararytterens orden ble etter 1990 beholdt, reformert og fikk ny utforming ved lov av 2003. Ordenstegnet er nå utformet som en stjerne med fire strålegrupper. Midtemaljongen har Madararytteren omgitt av en kulebesatt bord. Ordenstegnet er helt i metall, gult metall for 1. klasse og hvitt metall for 2. klasse. Ved tildeling til militære ble ordenstegnet opphengt i båndet i et ledd bestående av korslagte sverd.

Ordensbåndet ble beholdt i samme farger og mønster som fra innstiftelsen.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Madararytterens orden har hele tiden vært en diplomatisk orden, men kriteriene for tildeling har utviklet seg slik at den opprinnelig kun ble tildelt utlendinger, men etter at den ble reformert kan også bulgarere motta ordenen.

Folkerepublikken

I perioden 1966 til 1990 ble Madararytterens orden tildelt utenlandske diplomater, politikere og militære som arbeidet for å styrke de bilaterale forbindelsene mellom Bulgaria og andre land.

Republikken

Den reformerte utgaven av Madararytterens orden kan tildeles bulgarere så vel som utlendinger. Den tildeles for fremragende fortjenester for å etablere, styrke og videreutvikle de vennskapelige forbindelsene til Republikken Bulgaria.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Bulgaria» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 546–548. ISBN 0-9711966-7-2
  • Furlan, Marjan: Socialist Bulgaria. Orders and Medals 1944–1991, Toronto: Militaria House, 1997, s. 25
  • Petrov, Todor: Bulgarian Orders and Medals 1878–2005, Sofia: Voenno izdatelstvo, 2005, s. 226 og 301–302. ISBN 954-509-317-X

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]