Mad Men

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mad Men
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landUSA
Sesonger7
Episoder92
Lengdeca. 47 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJon Hamm
Elisabeth Moss
Vincent Kartheiser
January Jones
Christina Hendricks
Bak kamera
Skaper(e)Matthew Weiner
MusikkDavid Carbonara
Sending
Periode19. juli 200717. mai 2015
TV-kanalAMC
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV)
720p (HDTV)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Mad Men er en amerikansk dramaserie som gikk på AMC fra 2007 til 2015. Serien foregikk på 1960-tallet i det oppdiktede reklamebyrået Sterling Cooper som hadde kontorer på Madison Avenue i New York (som også har gitt serien dens navn: madison men). Serien handler om Don Draper, som er kreativ direktør, og menneskene han møter i og utenfor jobben. Serien viser også det skiftende sosiale miljøet i USA tidlig i 1960-årene.

Mad Men fikk svært positiv mottakelse blant publikum og kritikere og har vunnet Golden Globe-prisen for beste TV-drama tre år på rad, i 2007, 2008 og 2009. Hovedrolleinnehaver Jon Hamm har også vunnet prisen for beste mannlige skuespiller i en drama-TV-serie.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Matthew Weiner skrev piloten til Mad Men i 2001 mens han arbeidet som forfatter på TV-serien Becker. Produsenten David Chase rekrutterte Weiner for å arbeide som forfatter på TV-serien Sopranos, etter å ha lest Weiners pilot-manus.[1] Chase sa om manuset og dets forfatter:

Det var livlig og hadde noe nytt å fortelle. Her var en [Weiner] som hadde skrevet en fortelling om reklame på 1960-tallet, og så på nyere amerikansk historie gjennom dette prismet.[1]

Weiner la vekk manuset i syv år, inntil siste sesong av Sopranos ble sendt, og AMC trengte en ny serie.[1]

Temaer[rediger | rediger kilde]

Årsaken er at Mad Men på den ene siden moraliserer over 1960-tallet, siden serien er full av henvisninger til hvordan dette tiåret var håpløst rasistisk, sexistisk og lite økologisk. Dette samtidig som den boltrer seg i periodens estetikk i form av mote, musikk, og sosiale konvensjoner. Og enda verre, den «male gaze-er» kvinnene den portretterer og gjør slik alle seerne til gammeldagse mannsjåvinister, enten vi vil det eller ei.

Mad Men, mad critics
Alexander Z. Ibsen om Mad Men i Minerva 09.09.2014

Mad Men tar for seg samfunnet og kulturen på det tidlige 60-tallet. Serien viser mye sigarettrøyking, drikking av alkohol, sexisme og rasediskriminering som eksempler på hvordan denne tiden, ikke så langt tilbake fra vår egen, var radikalt annerledes enn vår. Røyking, mye mer vanlig på sekstitallet enn i dag, forekommer i hele serien; nesten alle personene kan bli sett røykende flere ganger i hver episode. I pilot-episoden kommer representanter for tobakksprodusenten Lucky Strike til Sterling Cooper for å få laget en ny reklamekampanje for sigarettene sine. Dette på grunn av en rapport gjengitt i Det Beste som slår fast at røyking fører til alvorlige sykdommer.

Serien presenterer en kultur der menn som er forlovet eller gift, fritt har seksuelle forhold til andre kvinner enn dem de er gift eller forlovet med. Serien ser også på reklamebransjen som en ventil for kreative, unge, hvite middelklassemenn. Hovedpersonen, Don Draper, sier om Sterling-Cooper i en episode: «This place has more failed artists and intellectuals than the Third Reich.»

I tillegg til disse eksemplene er det imidlertid hint om fremtiden og de radikale forandringene som kommer på slutten av sekstitallet: Bettys angst, beatnikene som Draper oppdager gjennom Midge, selv prat om at røyking er farlig for helsen. Rollefigurene opplever også forandringer i bransjen, som med Volkswagens kampanje «Think Small», som blir nevnt og avfeid av de ansatte i Sterling-Cooper.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Don Draper[rediger | rediger kilde]

Don Draper spilles av Jon Hamm:

Han er kreativ direktør og etter hvert juniorpartner i reklamebyrået Sterling Cooper. Han er hovedperson i serien. Lite av hans fortid er kjent, noe som skyldes hans tilbakeholdenhet. Han er født som Richard «Dick» Whitman, den uekte sønnen til en prostituert som døde da han ble født. Han bodde med faren og farens nye kone frem til han var 10. Han flyttet da hans alkoholiserte far ble sparket i ansiktet av en hest og døde. Små glimt blir vist av Dons fortid i serien; hans barndom var ulykkelig og hans stemor lot aldri være å minne ham på at han var en «horunge». I hans militære tjenestetid i Koreakrigen ble en offiser ved navn Don Draper drept mens han og Whitman er alene på basen. Whitman bytter da ID-papirer med ham og tar hans navn, kutter all kontakt med familien og startet et nytt liv. Don Draper er en meget dyktig reklamemann og den store stjernen i reklamebyrået, han tiltrekker og beholder viktige klienter, blir forsøkt rekruttert av konkurrerende firmaer og lever et tilsynelatende perfekt liv. Imidlertid virker ikke Don lykkelig med sitt liv, han drikker og røyker mye og synes ofte deprimert. Mens han tilsynelatende elsker sin kone, har han en kort seksuell affære med Rachel Menken og blir også involvert med beatniken Midge Daniels. Han har to barn med sin kone og fremstår som en kjærlig far. Imidlertid, da Pete Campbell truer med å avsløre hans fortid, overveier Don for et øyeblikk å flykte til Los Angeles og forlate sin kone og barn. Bertram Cooper utnevner ham til partner etter Roger Sterlings hjerteinfarkt.

Peggy Olson[rediger | rediger kilde]

Peggy Olson spilles av Elisabeth Moss.

Hun begynner som Don Drapers sekretær, men blir etter hvert forfatter med sitt eget kontor. Hun blir gravid med Pete Campbells barn, en graviditet som verken hun eller familien hennes eller medarbeidere ser ut til å legge merke til - før hun må til legevakten på grunn av sykdom, og de forteller henne at hun er i ferd med å føde barnet. Pete Campbell er uvitende om graviditeten før mot slutten av Sesong 2, etter at Peggy forteller at hun ga opp barnet deres til adopsjon. I Sesong 3 blir hun oppsøkt av Duck Phillips for å forlate Sterling Cooper. Men hun avviser forslaget ham, til tross for at de begynner et romantisk forhold. Selv om han sjelden erkjenner det, setter Don pris på Peggys jobb, noe som fører til at han velger henne til å bli med ham på Sterling Cooper Draper Pryce. Hun får etter hvert større frihet til å komme med sine egne kreative reklame-ideer, og Don presser henne alltid til å utvikle seg og bli bedre. Men i løpet av sesong 5 føler Peggy seg stadig mindre verdsatt og nedlatende av Draper. Derfor aksepterer hun et tilbud om å begynne hos Cutler, Gleason og Chaough, selv om byrået fusjonerer med Sterling Cooper Draper Pryce i løpet av sesong 6. Dette gjør at Peggy igjen havner under Dons ledelse. I den siste sesongen går Peggy over til McCann Erickson-byrået, og erkjenner sine virkelige følelser ovenfor Stan Rizzo.

Pete Campbell[rediger | rediger kilde]

Pete Campbell blir spilt av Vincent Kartheiser.

Han er en ung, ambisiøs regnskapsfører fra en privilegert bakgrunn i New York. Han kan være hensynsløs for å komme seg til toppen. Han forsøker å utpresse Don Draper med at han egentlig heter Dick Whitman under Korea-krigen, men dette fungerer ikke. Pete og Don er antagonistiske ovenfor hverandre, men utvikler etter hvert en motvillig respekt for hverandre. Dette kulminerer med at Don kontakter Pete når han skal grunnlegge et nytt byrå. Campbell og hans kone, Trudy hadde problemer med å få barn. Han fikk først vite om barnet han fikk med Peggy i finalen av sesong 2. Han og Trudy unnfanger en datter, Tammy, sent i sesong 4. Mot slutten av sesong 3, misfornøyd med hvordan han blir behandlet hos Sterling Cooper angående en forfremmelse, planlegger Pete i all hemmelighet å forlate firmaet. Uvitende om dette, henvender Don seg til Pete med et tilbud om å bli med i hans eget nye firma. Pete bestemmer seg for å slå seg sammen med Don, under forutsetning av at han blir gjort til partner - selv om etternavnet hans ikke blir med på det nye firmaets navn: Sterling Cooper Draper Pryce. Pete er en av de få karakterene i TV-serien som ikke røyker sigaretter, selv om han blir sett røyke marihuana ved en anledning. Pete og Trudy tar ut skilsmisse i sesong 6, etter hans affære. Men de blir til slutt sammen igjen, og Pete aksepterer et lukrativt tilbud med Learjet i Wichita, Kansas.

Betty Draper[rediger | rediger kilde]

Betty Draperblir spilt av January Jones.

Betty er Don Drapers kone, og mor til deres tre barn: Sally, Bobby og Eugene Scott. Hun vokste opp i forstaden Elkins Park i Philadelphia, Pennsylvania. Hun ble utdannet ved Bryn Mawr College, og møtte Don da hun var modellManhattan. I det TV-serien begynner har de vært gift i syv år (siden 1953) og har slått seg ned i Ossining, New York. Men forholdet deres er problematisk, og hun reiser til Reno, Nevada mot slutten av sesong 3 - i desember 1963 - med den hensikt å ut skilsmisse fra Don. Ved begynnelsen av sesong 4, i november 1964, har Betty tatt ut skilsmisse fra Don og giftet seg med Henry Francis. Hun og barna og den nye ektemannen flytter deretter til Rye. Bettys forhold til barna hennes, spesielt Sally, er ofte anstrengt. Mot slutten av sesong 7 oppdager Betty at hun har lungekreft, og bare har mellom seks måneder og ett år igjen å leve. Hun aksepterer raskt at livet hennes snart kommer til å være over, og hun begynner derfor å legge planer for sin egen begravelse og hva som skal skje med barna hennes etter at hun er død.

Joan Holloway[rediger | rediger kilde]

Joan Holloway blir spilt av Christina Hendricks.

Joan er kontorsjef og leder for alle sekretærene ved Sterling Cooper. Hun hadde en lang affære med Roger Sterling frem til hans to hjerteinfarkt (i løpet av sesong 1) og dette førte til at han avsluttet affæren deres. I sesong 2 forlover Joan seg med Dr. Greg Harris (spilt av Samuel Page) og innen sesong 3 har de giftet seg, og på hans forespørsel sier hun opp jobben sin hos Sterling Cooper. Ekteskapet deres blir satt på prøve på grunn av hennes økende ønske om å fortsette sin egen karriere. På grunn av hennes uvurderlige organisatoriske og ledelse-ferdigheter, blir hun ansatt for det nye byrået som ble grunnlagt av Don Draper, Roger, Lane og Bert. I mellomtiden blir Greg sendt til Vietnam, hvor han skal arbeide som kirurg. Samtidig som ektemannen hennes er utstasjonert, har Joan og Roger ett seksuelt møte, som resulterer i at hun blir gravid. Hun vurderer abort, men ombestemmer seg snart og føder et barn kort tid før begynnelsen av Sesong 5. Men ektemannen hennes er uvitende om at han ikke er den biologiske faren. Greg kommer tilbake fra Vietnam i løpet av sesong 5, men han og Joan tar ut skilsmisse etter at hun oppdager at han kommer til å bli sendt tilbake til Vietnam en gang ti.

Roger Sterling[rediger | rediger kilde]

Roger Sterling blir spilt av John Slattery.

Roger er en av to seniorpartnere ved Sterling Cooper, og tidligere mentor for Don Draper. Faren hans grunnla firmaet sammen med Bertram Cooper, derav kommer navnet hans før Coopers i firmaets navn. Et fotografi på Coopers kontor viser Roger som barn, sammen med Cooper som ung voksen. Han er gift med Mona, men han tar ut skilsmisse for å gifte seg med Dons tidligere sekretær - den 20 år gamle Jane. Sterling er en veteran fra andre verdenskrig, og en beryktet kvinnebedårer. Men to hjerteinfarkt forandret perspektivet hans, selv om de ikke påvirket hans overdrevne alkohol-konsum eller røyke-vaner. På grunn av hans erfaringer fra andre verdenskrig hadde han en sterk forakt ovenfor japanerne, og han nektet derfor å gjøre forretninger med dem.

Kenneth "Ken" Cosgrove[rediger | rediger kilde]

Kenneth "Ken" Cosgrove blir spilt av Aaron Staton.

Cosgrove er en ung regnskapsfører, som opprinnelig kommer fra Vermont. Han er også en aspirerende forfatter som har blitt publisert i The Atlantic, og dette fører til en viss misunnelse blant hans medarbeidere - spesielt fra Paul Kinsey, og den misunnelige Pete Campbell. Han skal ha studert ved Columbia University, og hans kone heter Cynthia. Han har en beundrer, kunst-direktør Salvatore "Sal" Romano, som i all hemmelighet er forelsket i ham. Cosgrove ble forfremmet i begynnelsen av sesong. Men mot slutten av sesong 3 velger Draper og Sterling å ta med seg Pete Campbell, i stedet for Cosgrove, når de skal opprette deres nye byrå. I løpet av sesong 4 slutter Cosgrove seg til Sterling Cooper Draper Pryce, etter å ha jobbet for McCann Erickson. I sesong 5 blir det oppdaget at Cosgrove i hemmelighet skriver science fiction-fortellinger. I sesong 6 blir han såret i øyet under en jakt-ulykke sammen med noen kunder. Innen sesong 7 sliter han med økt stress på grunn av hvordan det går med bedriften deres, og etter et oppkjøp får Cosgrove sparken. Imidlertid tar han over sin svigerfars stilling i Dow Chemical.

Harold "Harry" Crane[rediger | rediger kilde]

Harold "Harry" Crane blir spilt av Rich Sommer.

Crane leder Sterling Coopers TV-avdeling, som ble opprettet på Cranes initiativ. Han studerte ved University of Wisconsin, i motsetning til flere av kollegaene hans, som gikk på Ivy League-studiesteder. Han er en dedikert ektemann og far, selv om han også liker å feste og røyke sammen med kollegaene sine. Han har en one-night stand med Pete Campells sekretær i løpet av sesong 1, noe som fører til en kort separasjon fra hans kone Jennifer. Selv om han er velmenende, har Harry en tendens til å ta dårlige beslutninger og unngå konfrontasjoner. Crame blir til slutt tvunget av Draper og Cooper til å bli med Sterling Cooper Draper Pryce. Innen sesong 7 blir det diskutert om de skal utnevne ham til partner, men når bedriften deres blir solgt til McCann Erickson forsvinner denne muligheten.

Paul Kinsey[rediger | rediger kilde]

Paul Kinsey ble spilt av Michael Gladis.

Kinsey er en kreativ forfatter, og alumnus fra Princeton University. Han røyker pipe, og er stolt over sine politisk liberale synspunkter. En tid før TV-serien begynner hadde han et forhold til Joan Holloway som endte dårlig. Han forsøkte å skape et forhold til Peggy like etter at hun ble ansatt av Sterling Cooper. I det meste av den andre sesongen hadde han et forhold til Sheila White, en afroamerikansk kvinne fra South Orange, New Jersey. Kinsey dukket ikke opp etter den tredje sesong-finalen, før han dukket opp igjen i den 10. episoden av sesong 5.

Salvatore "Sal" Romano[rediger | rediger kilde]

Salvatore "Sal" Romano blir spilt av Bryan Batt.

Romano er den italiensk-amerikanske tidligere kunst-direktøren hos Sterling Cooper. Han er homofil, men unngår seksuelle møter med andre menn. I 1962 giftet Romano seg med Kitty, som virker uvitende om Romanos seksuelle legning. Men hun begynner etter hvert å innse at noe er galt i ekteskapet deres. Romano er hemmelig forelsket i Ken Cosgrove. Når en nylig ansatt, Kurt, tilfeldig kunngjør sin homoseksualitet forblir Romano taus samtidig som hans medarbeidere snakker nedsettende om Kurt. I sesong 3 har Romano et kort homoseksuelt møte med en hotell-ansatt i Baltimore, som Don Draper ved et uhell er vitne til. Senere i sesong 3 avviser Sal de seksuelle tilnærmingene til Lee Garner Jr. den alkohol-påvirkede playboy-sønnen til Lucky Strikes grunnlegger - som også er en veldig klient for Sterling Cooper Draper Pryce. Denne avvisningen fører til at klienten krever at Romano blir fjernet fra kampanjen deres. Romano blir derfor sparket for å blidgjøre klienten deres. Han dukker aldri opp igjen i TV-serien etter denne episoden.

Bertram "Bert" Cooper[rediger | rediger kilde]

Bertram "Bert" Cooper blir spilt av Robert Morse,

Cooper er den litt eksentriske partneren hos Sterling Cooper. Han overlater den daglige driften av firmaet til Sterling og Draper, men han holder seg oppdatert på firmaets drift. Bertram er republikaner. Han er fascinert av japansk kultur, og krever at alle ansatte og kunder skal fjerne skoene deres før de går inn på kontoret hans, som er dekorert med japansk kunst. Han misliker intenst å tygge tyggegummi og røyking, selv om Lucky Strike-sigaretter er en stor kunde i løpet av sesong 4. Han eier en ranch i Montana, og er en enkemann som ikke har noen barn. Don henvender seg til ham om å kjøpe tilbake firmaet mot slutten av den tredje sesongen, og de grunnlegger det nye Sterling Cooper-firmaet. I sesong 4 er Roger Sterling, som er en veteran fra andre verdenskrig, rasende fordi bedriften kommer til å ta på seg en japansk klient. Innen den sjette sesongen har Bert blitt stadig mer frustrert over Don Drapers uberegnelige oppførsel, og slutter seg til de andre partnerne som ønsker å gi Don sparken. I løpet av den syvende sesongen går Cooper med på å la Don komme tilbake. Han dør samtidig som han ser på TV at Apollo 11 lander på månen. Cooper dukker opp for Don i to drømme-sekvenser etter sin død.

Rachel Katz[rediger | rediger kilde]

Rachel Katz blir spilt av Maggie Siff.

Katz er en jødisk leder for et varehus som kommer til Sterling Cooper for å finne et reklamebyrå for å fornye varehusets offentlige image. Hun innleder etter hvert en affære med Don Draper. I løpet av deres affære forteller Don henne ting som han aldri har delt med Midge Daniels (hans forrige elskerinne) eller hans egen kone. Når Don blir forsøkt utpresset av Pete Campbell, kommer han til Rachel med forslag om at de burde stikke av sammen til Los Angeles. Men de avslutter forholdet deres mellom første og andre sesong. Han møter henne igjen i sesong 2, og han oppdager at Rachel har gått videre og giftet seg med en mann som heter Tilden Katz. De mister snart kontakten, men senere oppdager Don at Rachel hadde fått to barn før hun døde av leukemi.

Lane Pryce[rediger | rediger kilde]

Lane Pryce blir spilt av Jared Harris.

Pryce var en engelsk finansdirektør for Sterling Coopers nye britiske mor-selskap. Han dukker opp for første gang i den første episoden av Sesong 3, og er veldig opptatt av å kutte utgifter som han mener var unødvendige. Hans innsats er så vellykket at bedriften ønsker å sende ham til India for å vedta enda flere kostnadsbesparende tiltak. Men Pryce ønsker ikke å flytte etter å ha bosatt seg sammen med sin kone og barn i New York. En uheldig arbeidsulykke forhindrer imidlertid erstatteren hans fra å ta over hans nåværende stilling, og Pryce får derfor muligheten til å beholde sin egen stilling. Når det britiske mor-selskapet blir solgt mot slutten av sesong 3, forhandler Pryce seg til en stilling som partner for det nye byrået som Don Draper, Bert Cooper og Roger Sterling ønsker å grunnlegge. Men når vanskelige økonomiske tider rammer bedriften etter at Lucky Strike, deres største klient, forlater dem i sesong 4, likviderer Pryce sin egen portefølje for å betale sin del av en fusjon som kreves av en bank som sikkerhet for et lån som kan holde bedriften deres flytende. Men på grunn av dette står Pryce sin egen økonomi, som allerede er stram, snart overfor enda en krise når det britiske skatteverket krever umiddelbar betaling av restskatt. Pryce forfalsker derfor Drapers signatur på en sjekk til seg selv, noe som snart blir oppdaget. Uten å se noen annen utvei på sine økonomiske problemer velger Pryce å skrive et oppsigelsesbrev, før han velger å begå selvmord ved hengning på kontoret sitt.

Megan Draper[rediger | rediger kilde]

Megan Draper blir spilt av Jessica Paré

Megan var gift med Don Draper fra begynnelsen av sesong 5. I begynnelsen arbeider Megan som resepsjonist. Men etter Miss Blankenships død tar hun over som Don Drapers sekretær. I sesong 4-finalen tar Don med seg Megan med på en tur til California for å ta vare på barna sine. Til tross for at han allerede er involvert med Faye Miller, en konsulent, foreslår Don ekteskap med Megan - som hun går med på. Med hjelp fra Don får Megan sitt første skuespiller-oppdrag i en reklamefilm i sesong 5. Megan flytter permanent til California for å fortsette skuespiller-karrieren sin, og hun og Don skilles i løpet av sesong 7. Megan kommer opprinnelig fra Montreal, og fransk var hennes førstespråk.

Stan Rizzo[rediger | rediger kilde]

Stan Rizzo blir spilt av Jay R. Ferguson

Før han kom til Sterling Cooper Draper Pryce, jobbet Rizzo for Lyndon B. Johnsons president-kampanje i 1964. Han og Peggy havner ofte i strid med hverandre, men utvikler etter hvert et nærmere arbeidsforhold. Rizzo var et av få medlemmer fra bedriftens kreative avdeling som overlever nedskjæringene. Han gjør overgangen til McCann Erickson i sesong 7, og forteller Peggy at han er forelsket i henne - og Peggy har de samme følelsene for ham.

Henry Francis[rediger | rediger kilde]

Henry Francis blir spilt av Christopher Stanley.

Francis er en politisk rådgiver med nære forbindelser til New York-guvernør Nelson Rockefeller og det republikanske partiet. Han fungerer også som direktør for PR og forskning ved guvernørens kontor. Han blir umiddelbart forelsket i Betty Draper som var seks måneder gravid på dette tidspunktet. Betty Draper og noen av vennene hennes overbeviser ham om å bruke hans innflytelse for å redde et lokalt reservoar, og han og Betty utvikler en nær personlig forbindelse. Betty gjengjelder Henrys oppmerksomhet fordi hun i økende grad ikke føler noen forbindelse med Don på grunn av hans konstante utroskap med andre kvinner, løgner over hans virkelige identitet og hans avvisende og noen ganger verbalt fornærmende holdning ovenfor henne. Etter at faren til Betty dør, fungerer den mye eldre Henry også som en slags farsfigur for henne. Francis foreslår å gifte seg med henne. og Sesong 3 avsluttes med at de to reiser sammen til Reno, Nevada slik at Betty kan få en rask skilsmisse fra Don Draper. I begynnelsen av sesong 4 har Henry og Betty giftet seg. Mot slutten av Sesong 4 bestemmer de seg for å flytte til Rye, New York sammen. Mot slutten av sesong 7 oppdager Betty at hun har lungekreft, og hun har bare mellom seks måneder og ett år igjen å leve.

Ted Chaough[rediger | rediger kilde]

Ted Chaough blir spilt av Kevin Rahm.

Ted var en konkurrent til Don Draper i reklame-verdenen. Hans egen byrå Cutler Gleason and Chaough (CGC) var ofte i konkurranse mot Sterling Cooper-firmaet. I Sesong 5 rekrutterer han Peggy til å forlate Sterling Cooper, og heller bli med i Teds eget byrå. Men i løpet av sesong 6 bestemmer Ted og Don seg impulsivt for å slå sammen deres mindre firmaer for å bedre konkurrere mot andre større bedrifter. Dette fører imidlertid til en rekke små konfrontasjoner mellom Don og Ted. Mot slutten av sesong 6 flytter Ted til et California, etter en kortvarig affære med Peggy. Men han kommer tilbake i løpet av sesong 7, etter overgangen til McCann Erickson.

Michael Ginsberg[rediger | rediger kilde]

Michael Ginsberg blir spilt av Ben Feldman.

Ben blir ansatt som tekstforfatter på deltid ved Sterling Cooper Draper Pryce. Han viser seg snart å være både produktiv og innovativ, og blir raskt en viktig del av det kreative teamet. Han overgår Peggy Olson midtveis i sesongen, som firmaets mest produktive forfatter. Som firmaets eneste jødiske tekst-forfatter, bruker Roger dette til sin fordel for å hjelpe jødiske kunder. Men han blir stadig mer paranoid på grunn av den nylig installerte datamaskinen på kontoret hans. Han forsvinner fra TV-serien etter å ha blitt innlagt ved et psykiatrisk sykehus.

Robert "Bobby" Draper[rediger | rediger kilde]

Robert "Bobby" Draper blir spilt av Mason Vale Cotton.

Robert var det mellomste barnet til Don Draper og hans kone Betty. Han ble omtalt som fem år gammel i en episode fra sesong 2, og skal ha blitt født mellom oktober 1956 og september 1957. Til tross for at han ikke hadde mange historier i løpet av serien, viser det seg at Robert hadde blitt veldig påvirket av foreldrenes problemer og skilsmisse. Men han ble etter hvert glad i begge Dons og Bettys nye ektefeller, henholdsvis Megan og Henry.

Seriens innflytelse og suksess[rediger | rediger kilde]

Serien ble i 2010 nominert til 17 Emmy-priser, de tre første sesongene fikk Golden Globe for beste dramaserie tre år på rad og en vant også for to Emmy-priser for beste dramaserie, i tillegg til en rekke priser for skuespillerprestasjoner, design, manus med mer. Den har hatt et jevnt økende seertall i USA med rundt tre millioner seere i løpet av den tredje sesongen. The Guardian har kåret den til den fjerde beste serien gjennom tidene, mens New York Times skrev at Mad Men har gått fra å være et kultfenomen til å bli et kulturelt fenomen på samme måte som The Sopranos en gang var. Moteskaperne Michael Kors og Louis Vuitton, kleskjeden Banana Republic og kjøpesenteret Bloomingdales har alle brukt Mad Men-estetikken. Barbie-produsenten Matte produserer nå dukker av figurene – for voksne.[2]

Arnt Maasø, førsteamanuensis i medievitenskap, sier i et intervju i Dagsavisen at serien er milevis unna å bli et massefenomen på linje med Seinfeld eller Friends. Han sier: «Vi snakker om en relativt smal kvalitetsserie som jeg har inntrykk av at treffer voksne, velutdannede folk som samtidig er aktive nettbrukere, sånn at de både kan laste ned eller kjøpe serien på nett og ta del i alt som skjer rundt serien.»[2]

Serien i Norge[rediger | rediger kilde]

Serien har hatt rundt 9 000 seere i snitt når det har vært vist på den norske kanalen Viasat 4.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Steinberg, Jacques (18. juli 2007). «In Act 2, the TV Hit Man Becomes a Pitch Man». New York Times. Besøkt 15. august 2007. 
  2. ^ a b c Annette Orre og Reidar Spigseth, Amerikanske fristelser, Dagsavisen lørdag 24 juli, 32-33.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]