Macroderes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Macroderes
Vitenskapelig(e)
navn
:
Macroderes
Westwood, 1842
Norsk(e) navn:
Hører til: Scarabaeinae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 17
Habitat:
Utbredelse: Sørlige Afrika
Delgrupper:

Macroderes er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Artene lever av møkk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (10-15 millimeter), korte og brede, hvelvede, kullsvarte skarabider. Oversiden er tett punktert og litt matt. Hodet er bredt skovlformet uten påfallende horn eller knøler, ofte litt innskåret midt på forkanten. Dekkvingene har tydelige men ikke særlig kraftige lengdefurer. De mangler flygevinger. Artene ligner hverandre sterkt, ofte er det bare hannene, som utmerker seg ved en skarp pigg ytterst på leggen (tibia) som kan skilles sikkert på utseende.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse billene finnes helst i tilknytning til gjødsel på buskmark med kort vegetasjon, i tørre områder med regnfall om vinteren. Den graver dype sjakter og graver ned møkk som de legger egg på, denne samler de inn og bærer ved hjelp av frambeina. Disse billene kan være aktive ved ganske lave temperaturer om natten, på kalde og fuktige dager trolig også om dagen, som de ellers tilbringer nede i gangene sine.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i det sørlige Afrika. De fleste artene lever langs vestkysten av Sør-Afrika fra Cape Town til grensen mot Namibia, men det er også en art i Eastern Cape-provinsen. De fleste artene ser ut til å ha ganske små utbredelsesområder som ikke overlapper hverandre.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]