Maaouya Ould Sid’Ahmed Taya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maaouya Ould Sid’Ahmed Taya
Født28. nov. 1941Rediger på Wikidata (82 år)
Atar
BeskjeftigelsePolitiker, militær Rediger på Wikidata
Embete
  • Mauritanias statsminister (1981–1984)
  • Mauritanias president (1984–2005) Rediger på Wikidata
Utdannet vedÉcole spéciale militaire de Saint-Cyr
École supérieure de guerre
PartiRepublikansk parti for demokrati og fornyelse
NasjonalitetMauritania
UtmerkelserStorkorskjede av Den sivile fortjenstorden (1994)[1]

Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya (arabisk: معاوية ولد سيد أحمد الطايع) (født 1941, eller i 1943 i Atar i Mauritania) er en mauritansk politiker og tidligere oberst.

Som offiser kommanderte Maaouiya Ould Taya nasjonalgarden før han ble statsminister (1981–1984) og forsvarsminister. Han ble den reelle makthaver, som president for det militære styringsråd og fortsatt med tittel statsminister, i Mauritania i desember 1984 etter å ha styrtet president Mohamed Khouna Ould Haidallah i et ublodig kupp.

I 1991 gav han landet en ny konstitusjon som åpnet for flerpartisystem, og stiftet Det demokratiske og sosiale republikanske parti. I 1992 organiserte han presidentvalg, og vant med stor margin. Både dette, et senere valg i 1997 og valg tidlig i 2000-årene hevdet opposisjonen var manipulerte.[trenger referanse]

Den 6. juli 2003, umiddelbart før et kuppforsøk som han så vidt klarte seg gjennom, gikk han formelt av som statsminister og utnevnte Sghaïr Ould M'Bareck som sin etterfølger i den posten. Hans styre overlevde også et kuppforsøk i august 2004, rett før et planlagt besøk til Frankrike.

Den 3. august 2005, mens han var ute av landet for den saudiarabiske kong Fahds begravelse, ble han styrtet av et militærkupp. Han var på vei tilbake da meldingen om kuppet nådde ham, og landet med sitt fly i Nigers hovedstad Niamey.

Kuppmakerne fra Mauritanias hær, som presenterte seg som Militærrådet for rettferd og demokrati, kunngjorde at ønsket å beholde kontrollen i landet i to år, og at de deretter ville avholde demokratiske valg.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BOE ID BOE-A-1994-11595[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Mohamed Khouna Ould Haidallah 
Mauritanias president
Etterfølger:
 Ely Ould Mohamed Vall
(Interm)