MPU-401

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

MPU-401 er en viktig, men nå utgått, standard for MIDI-grensesnitt på datamaskiner. MPU står for «MIDI Processing Unit». Det ble designet av Roland Corporation som også var med på å lage MIDI-standarden.

Første Roland MPU-401-Grensesnitter[rediger | rediger kilde]

Den originale MPU-401 ble gitt ut rundt 1984. Den var en ekstern boks, som hadde MIDI IN, MIDI OUT, MIDI THRU, TAPE IN, TAPE OUT og MIDI SYNC. Man kunne bruke den ved å koble den til et grensesnittkort som ble solgt for mange forskjellige plattformer:

MPU-401N er et eksternt grensesnitt som ble laget spesielt for å brukes med den bærbare NEC PC-98. Denne boksen hadde en spesiell port kalt COMPUTER IN, som kunne tilkobles datamaskinens 110-pinns ekspansjonsbuss. Den hadde også METRONOME OUT. Denne boksen ble bare utgitt i Japan.

Senere Roland MPU-401-Grensesnitter (Moduler)[rediger | rediger kilde]

Senere flyttet Roland mesteparten av elektronikken i den eksterne boksen over på grensesnittkortet, slik at de kunne redusere størrelsen på boksen. Følgende produkter ble utgitt på denne måten, uten integrerte wavetable-moduler:

  • 1987-1995: MPU-IPC for IBM PC/IBM XT/IBM AT og kompatible maskiner (8-bits ISA). Den hadde en 25-pinns tilkobling for den eksterne boksen, selv om bare 9 av pinnene ble brukt.
  • 1990-1995: MPU-IPC-T for IBM PC/IBM XT/IBM AT og kompatible maskiner(8-bits ISA). MIDI SYNC ble fjernet fra denne modellen som ble laget i Taiwan. I/O-adressen og IRQ kunne, i motsetning til den tidligere modellen, forandres med jumpere på kortet.
  • 1989-1993: MPU-IMC for IBM PS/2s MCA-buss. Denne modellen hadde en 9-pinns tilkobling for den eksterne boksen. Det ble laget modeller hvor man kunne forandre I/O og IRQ, og modeller som hadde hardkodet adressene i maskinvaren.
  • 1993-2000: S-MPU/AT (Super MPU) for IBM AT og kompatible maskiner (16-bits ISA). Den hadde en mini-DIN-tilkobling for den eksterne boksen. MIDI SYNC, TAPE ON, TAPE OUT og METRONOME OUT var fjernet og en ekstra MIDI IN var lagt til.
  • 1998-2000: S-MPU-IIAT (Super MPU II) for IBM eller kompatible Plug-and-Play-datamaskiner (16-bits ISA). Den hadde en mini-DIN tilkobling for den eksterne boksen med bare en MIDI IN og en MIDI OUT.

Senere Roland MPU-401-Grensesnitter (Korter)[rediger | rediger kilde]

MPU-401 Standard[rediger | rediger kilde]

MPU-401 kan operere i to forskjellige moduser, normal modus og UART-modus. Normal modus forsyner vertssystemet med en 8-spors sekvenser, MIDI-klokke utgang, SYNC 24-signals utgang, TAPE SYNC og metronom. Som et resultat av disse funksjonene, er denne modusen ofte kalt «intelligent modus» (intelligent mode). UART reduserer MPU-401 til et enkelt relé for inn- og utgående MIDI-data.

Etter som datamaskinene ble mer kraftige, ble «intelligent modus» unødvendig siden det var mer effektivt å implementere disse funksjonene i programvare. På grunn av dette ble UART den dominerende modusen og mange kloner støtter derfor ikke «intelligent modus» i det hele tatt. En del programvare hadde drivere som bare støttet MPU-401 i «intelligent modus». De virket som oftest ikke i det hele tatt med de klonene som bare støttet UART.

Den nåværende trenden i MIDI-verdenen er å bruke et USB-grensesnitt og en USB-MIDI-overgang når man skal bruke enheter som ikke har USB-porter. Ofte kan enhetene ta imot MIDI gjennom USB og rute dette til de tradisjonelle DIN-tilkoklingene.