MF «Stavanger» (2003)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Stavanger» er brukt som skipsnavn på flere skip. Andre skip med navn «Stavanger».
MF «Stavanger»
MF «Stavanger» på vei fra Tau til Stavanger.
Generell info
Skipstypeskip
Bygget2003 ved Kværner Fjellstrand
FlaggstatNorge
RegisterhavnStavanger
KallesignalLMAR
IMO‑nr.9263758
MMSI‑nr.259419000
Tekniske data[a]
Lengde84 meter
Tonnasje2 434
Passasjerer399 menneske

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
MF «Stavanger» ved Lavik fergekai

MF «Stavanger» er en bilferge bygget i 2003 av Fjellstrand verft i Omastrand for Stavangerske, i dag Norled. Fergen har en kapasitet på 112 personbilenheter (PBE) og 399 passasjerer. Den gikk i trafikk i Tausambandet på strekningen Stavanger–Tau frem til 2. januar 2010.

Fergen er den andre bilfergen i Norge som er bygget hovedsakelig i aluminium og etter katamaranprinsippet, dvs. at den har to uavhengige skrog som bildekket og overbygget er plassert på. Den har fire uavhengige propeller som gir den svært gode manøvereringsegenskaper. Fergen har en marsjfart på 22 knop – noe som er langt mer enn konvensjonelle stålferger.

Da fergen ble kontrahert var det forutsatt at den skulle kunne tilbakelegge strekningen mellom Tau og Stavanger på under 30 minutter slik at den alene kunne utføre ruten med en times intervall, men det viste seg at dette ikke lot seg gjøre i praksis. Fergen ble likevel meget populær blant de reisende – både på grunn av farten og den flotte utsiktssalongen. Da fergesambandet ble satt ut på anbud og vunnet av Tide som skulle bruke tre eldre ferger, kom det sterke protester og krav om at MF «Stavanger» fortsatt skulle brukes, men disse kravene førte ikke frem.

I perioden 12. juli – 1. november 2010 var fergen utleid til Bastø Fosen for å trafikkere Moss-Horten som fjerde ferje på grunn av stor økning i trafikken. Den første avtalen var leie frem til 20. august, deretter ble avtalen forlenget to ganger. MS «Stavanger» måtte endre litt på rampene for å passe til sambandet over Oslofjorden. Da fergen kom tilbake til Stavanger etter endt charter, ventet 5 uker i Tausambandet som reserveferge.

Også fra 30. juni 2011 ble fergen leid ut til Bastø Fosen. Etter at M/F Bastø II hadde et uhell, samtidig som Oslofjordtunnelen ble stengt og det var store veiarbeider i Oslo, ble det for mye trafikk. M/F Stavanger ble da satt i rute. Da M/F Bastø II kom tilbake i rute, ble det besluttet å forlenge leieavtalen frem til 7. august 2011 slik at det ble 5 ferger i sambandet Horten-Moss i denne perioden. Ettersom Oslofjordtunnelen var stengt for vogntog over 7,5 tonn økte trafikken i fergesambandet. Statens vegvesen i samarbeid med Bastø Fosen besluttet derfor å leie fergen frem til 31. desember 2011 og senere til 1. oktober 2012.

Senere kom den tilbake i Tau-sambandet, dels som reserverferge, og gikk i dette sambandet frem til Norled fikk levert to nye gassferger - MF «Ryfylke» (2013) og MF «Hardanger» - i desember 2013 og januar 2014. Fra 2015 går hun i Ferjesambandet Lavik–Oppedal.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]