M3 Grant/Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
M3 Grant Mk 1
M3-Lee-latrun-3.jpg
Mannskap 6
Tekniske data
Lengde 5 640 mm
Bredde 2 270 mm
Høyde 3 020 mm
Toppfart 42 km/t
Motor Continental R-975-EC2 bensinmotor
Motoreffekt 250,4 kW 340 hk
Drivverk Belter
Vekt 27 900 kg
Maks vadedybde 1 meter
Rekkevidde 170 km
Annet
Hovedbestykning 75 mm kanon
Annen bestykning 1×37 mm kanon og 3×7,62 mm mitraljøser
Pansring 12 - 51 mm

M3 Grant/Lee er en amerikansk stridsvogn fra begynnelsen av andre verdenskrig. Den offisielle amerikanske betegnelsen var M3 Medium Tank.

Det var britene som innførte betegnelsene «Grant» (etter general Ulysses S. Grant) og «Lee» (etter general Robert E. Lee), i tråd med deres egen praksis med å navngi stridsvogner. Siden stridsvognen var amerikansk, æret britene amerikanerne ved å gi de forskjellige variantene amerikanske navn. «Lee» var betegnelsen på britenes spesifikasjon av M3, og skiller seg ut fra «Grant» ved et større og flatere tårn, samt fraværet av en toppmontert .30 kaliber mitraljøse. De første modellene av M3 levert til britene var dog av Grant-varianten, mens amerikanerne kun brukte Grant.

M3 på øvelse ved Fort Knox.

M3 ble utviklet svært raskt, og hadde respektabel pansring og bevæpning, men på grunn av forskjellige svakheter, som for eksempel høy silhuett, gammeldags montering av kanonen og dårlige terrengegenskaper, ble den gradvis trukket tilbake fra kamptjeneste etterhvert som M4 Sherman ble tilgjengelig i stadig større antall.

Bevæpningen var en 75 mm kanon i skroget og en 37 mm kanon i tårnet.

Etter at M4 Sherman hadde overtatt, satt de allierte igjen med en betydelig mengde M3, som ble ansett som «gammeldags». I stedet for å lage skrapjern av dem, ble veldig mange ombygget til forskjellige formål. Det ble blant annet laget en kommandovariant (til bruk for samordning av stridsvognstyrkene på slagmarken), trekkvognvariant for tauing av artilleri, bergningsvariant (for å få skadede og ødelagte stridsvogner inn til reparasjon) og til og med selvgående artilleri (M7 Priest med 105 mm haubits).