M’Zab-dalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
M'Zab-dalen
   UNESCOs verdensarv   
Ghardaia i M'Zabdalen
LandAlgeries flagg Algerie
Innskrevet1982
Kriterium II, III, V
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 188
M’Zab-dalen ligger i Algerie
M’Zab-dalen
M’Zab-dalen (Algerie)

M'Zab (eller Mzab) er en region i provinsen Ghardaïa i Algerie. Den 10 km lange dalen, som ligger i Sahara i sentral-Algerie har ca. 120,000 innbyggere som fortsatt lever i tradisjonelle bysamfunn med egne lover og skikker.

Mozabittene, som innbyggerne kalles, er en berbisk folkegruppe, og tilhører ibadiretningen innen islam. Mozabittene har bodd i området siden steinalderen, og ble omvendt til islam gjennom møte med Rostomiddynastiet. Rostomidene ble etter hvert integrert med Mozabittene.

Ghardaïa-provinsen i Algerie

Innbyggerne bor ksour, befestede byer. Hver av de fem byene har en sentral moské som inneholder matlager og er bygget som et siste, indre festningsverk innenfor bymuren. Minareten fungerte som vakttårn. Utenfor bymuren ligger særpregede gravplasser som avspeiler den samme egalitære samfunnsstruktur som byene gjør. Mozabittene har sommertilhold i særskilte leirer utenfor byen. Den største byen er Ghardaïa. De øvrige er: Beni Isguen, Melika, Bou Noura og El Ateuf. Spesielt for Beni Isguen er at bare muslimer tillates å overnatte i byen.

Ettersom M'zab ligger langt fra andre bebodde deler av Algerie, er både den materielle og den samfunnsmessige kulturen forholdsvis uforandret.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]