Møtet mellom Ludvig XIV og Filip IV på Île des Faisans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Møtet mellom Ludvig XIV og Filip IV på Île des Faisans
Møtet mellom Ludvig XIV og Filip IV på Île des Faisans
KunstnerJacques Laumosnier
Sjangerportrett
År 16-1700-tallet
Teknikkolje på lerret
Dimensjoner89.1 × 130 cm
PlasseringMusée de Tessé
Material(er)oljemaling, lerret

Møtet mellom Ludvig XIV og Filip IV på Île des Faisans (fransk: Entrevue de Louis XIV & de Philippe IV dans l'Île des Faisans) er et maleri fra det 17. eller 18. århundre av den franske maleren Jacques Laumosnier.

Motiv[rediger | rediger kilde]

Maleriet skildrer møtet mellom kongene Ludvig XIV av Frankrike og Filip IV av Spania den 7 juni 1659 i en paviljong på Île des Faisans i elven Bidassoa, på grensen mellom Frankrike og Spania. Den spanske monarken gir her sin datter til den franske kongen.[1] Under møtet ble også Pyreneene-traktaten underskrevet for å sette en ende på Tredveårskrigen. På den franske siden til venstre ses foruten kongen i rødt, bak ham broren Filip I av Orléans, til venstre for ham enkedronningen Anna og kardinal Jules Raymond Mazarin.

På den spanske siden ses foruten kongen i sort og gull bak ham datteren Maria Theresia, bærende et smaragd- og diamantsmykke i håret fra den franske kongen.[2] Til høyre for henne Gaspar de Guzmán, comte d'Olivares, og bak infantaen maleren Diego Velázquez som hadde dekorert den spanske del av møtepaviljongen.[1]

Om bildet[rediger | rediger kilde]

Maleriet er en kopi i mindre utgave av et forlegg til et gobelin av Henri Testelin til Versailles,[3] og befinner seg i Musée de Tessé i Le Mans. Det samme motivet ses også i en annen utgave av Ludvig XIVs hoffmaler Charles Le Brun.

Referanser[rediger | rediger kilde]