Mørkkilebjørneedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mørkkilebjørneedderkopp
Trochosa terricola
Nomenklatur
Trochosa terricola
Thorell, 1856
Populærnavn
mørkkilebjørneedderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieUlveedderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk, nær skog
Utbredelse: Europa, ?

Mørkkilebjørneedderkopp (Trochosa terricola) er en av edderkoppene i gruppen ulveedderkopper (Lycosidae). De spinner ikke fangstnett og jakter vanligvis på bakken. Den er en ganske vanlig norsk art.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Mørkkilebjørneedderkopp er utbredt i Europa (?). Den finnes i Norge, nord til Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Som voksne (imago) er hunnen opptil 15 mm, mens hannen er opptil 10 mm lang (kroppens lengde). Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Midt oppe på forkroppen finnes et mørkt gaffelformet merke, dette merket når ikke helt frem til mellom øynene. Foran på hodet er det åtte øyne, hvorav de to midterste er langt større enn de andre.

De tre norske artene i slekten Trochosa er svært lik hverandre. For sikker artsbestemmelse kreves nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer. Bare hanner kan bestemmes til art ut fra pedipalpenes siste ledd. Hos hunner kjennes ingen artstypiske karakterer, selv epigynet er likt hos de tre artene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mørkkilebjørneedderkopp finnes vanligvis i lysninger i skogen eller langs skogkanter. Den foretrekker litt skygge. Den er nattaktiv om dagen holder den seg skjult under en stein eller en trerot.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Trochosa (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]