Mørkets hjerte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mørkets hjerte
{{{navn}}}

Mørkets hjerte (engelsk Heart of Darkness) er en roman skrevet av den polsk-britiske forfatteren Joseph Conrad, utgitt i 1902, publisert første gang som en tredelt serie i Blackwood's Magazine i 1899. Romanen er sterkt inspirert av Conrads erfaringer som kaptein på en elvebåt i Fristaten Kongo åtte år tidligere. Romanen har inspirert en lang rekke filmmakere, forfattere, musikere og andre kunstnere.

Orson Welles var den første som forsøkte å filmatisere boka, men ga opp på grunn av budsjettmessig uenighet med filmselskapet RKO Pictures. I 1979 kom Francis Ford Coppolas film Apokalypse nå!, hvor manuset er basert på Mørkets hjerte, men historien flyttet til Vietnamkrigen.

Kritikk for rasisme[rediger | rediger kilde]

Joseph Conrad har blitt karakterisert som rasist av den nigerianske forfatteren Chinua Achebe på grunn av måten han fremstilte afrikanere i Mørkets hjerte. Achebe påpeker at Conrad fremstiller afrikanere som «avhumaniserte og degraderte», og som primitive mennesker nærmest uten språk. Denne karakteristikken har imidlertid fått liten gjennomslag og konsensusen i litteraturforskningsmiljøene er at hans bok er en sterk kritikk av kolonialismen. Conrad skildrer europeernes fremferd og overgrep mot lokalbefolkningen på en måte som til da var svært sjeldent.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jakob Lothe, forord til norske oversettelsen fra 2002:10.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: Heart of Darkness – originaltekst
litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.