Mørkets hjerte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mørkets hjerte
Heart of Darkness
Mørkets hjerte
Forfatter(e) Joseph Conrad
Sjanger Roman
Utgitt 1902
Forlag Gyldendal Norsk Forlag
Kagge Forlag
Oversetter Sigurd Hoel (1929)
Bjørg Hawthorn(2002)
Sider 140
ISBN 82-489-0225-0

Mørkets hjerte (engelsk Heart of Darkness) er en roman skrevet av den polsk-britiske forfatteren Joseph Conrad, utgitt i 1902, publisert første gang som en tredelt serie i Blackwood's Magazine i 1899. Romanen er sterkt inspirert av Conrads erfaringer som kaptein på en elvebåt i Fristaten Kongo 8 år tidligere. Romanen har inspirert en lang rekke filmmakere, forfattere, musikere og andre kunstnere.

Orson Welles var den første som forsøkte å filmatisere boka, men ga opp på grunn av budsjettmessig uenighet med filmselskapet RKO Pictures. I 1979 kom Francis Ford Coppolas film Apokalypse nå!, hvor manuset er basert på Mørkets hjerte, men historien flyttet til Vietnamkrigen.

Kritikk for rasisme[rediger | rediger kilde]

Joseph Conrad har blitt karakterisert som rasist av den nigerianske forfatteren Chinua Achebe på grunn av måten han fremstilte afrikanere i Mørkets hjerte. Achebe påpeker at Conrad fremstiller afrikanere som «avhumaniserte og degraderte», og som primitive mennesker nærmest uten språk. Denne karakteristikken har imidlertid fått liten gjennomslag og konsensusen i litteraturforskningsmiljøene er at hans bok er en sterk kritikk av kolonialismen. Conrad skildrer europeernes fremferd og overgrep mot lokalbefolkningen på en måte som til da var svært sjeldent.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jakob Lothe, forord til norske oversettelsen fra 2002:10.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: Heart of Darkness – originaltekst
litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.