Mørk by

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mørk by
orig. Dark City
Generell informasjon
Utgivelsesår1950
Prod.landUSA
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWilliam Dieterle
ProdusentHal B. Wallis
MusikkFranz Waxman
Prod.selskapHal Wallis Productions
DistributørParamount Pictures
Eksterne lenker

Mørk by[1], (originaltittel: Dark City) er en amerikansk kriminalfilm og film noir fra 1950 regissert av William Dieterle, etter Larry Marcus' novelle No Escape. Hovedrollene spilles av Charlton Heston og Lizabeth Scott.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Danny Haley er eier av et ulovlig spillested som politiet ransaker, til tross for at Danny hadde betalt korrupte politifolk for beskyttelse. Danny henger på en kafé hvor han hører på sangerinnen Fran Garlan. Fran er forelsket i Danny, men Danny forteller henne at han ikke kan forplikte seg til et forhold - og at hun bare er som en kjæreste for ham. Senere samme kveld ved den samme kafeen møter Danny forretningsmannen og militærveteranen Arthur Winant, som befinner seg i byen for å kjøpe utstyr på vegne av et sportsklubb. Når Danny legger merke til en sjekk på $5 000 i Winants lommebok, inviterer han Winant til å spille poker ved hans eget lukkede etablissement sammen med Dannys venner: Soldier, Barney og Augie.

I løpet av spillet snakker Winant om sin eldre bror Sidney, som kommer for å møte ham sent neste kveld. Barney og Augie lar Arthur vinne $ 325, men neste kveld svindler de Arthur for alle pengene hans - inkludert sjekken verdt $5 000. Dagen etter får Danny vite at Winant har begått selvmord. I frykt for politiets oppmerksomhet ber Danny vennene sine om å vente noen dager før de innløser Winants sjekk. Barney, den mest nervøse i gruppen, tror at noen følger etter ham - og neste morgen blir han funnet død.

Politi-etterforsker Garvey intervjuer Danny og Augie, og forteller dem at han vet at det er en sammenheng mellom Winants dødsfall og poker-spillet deres - samt at Winant la igjen et brev til broren sin Sidney. Han informerer dem også om at Sidney er en farlig kriminell, og sannsynligvis kommer til å hevne brorens død. Men Danny og Augie benekter enhver forbindelse med Winants dødsfall. Danny og Augie forsøker å finne Sidney, før han kan finne dem. I Los Angeles later Danny som om han er en forsikringsagent og besøker Winants enke Victoria. Han forteller henne at han trenger å finne Sidney så snart som mulig, og påstår at Sidney er mottakeren av Winants livsforsikring, men at Victoria vil være begunstiget hvis Sidney ikke blir funnet.

Danny tilbringer en romantisk kveld sammen med Victoria, og innrømmer snart sin virkelige identitet for henne. Men hun jager ham deretter ut av huset i raseri. Når han returnerer til motellet sitt, oppdager han Augies kropp som henger i dusjen på rommet hans. Politiet arresterer Danny, etter at hotell-sjefen forteller dem at han hørte begge mennene krangle høyt dagen før. Garvey kommer også til Los Angeles, og tror Danny er uskyldig. Han overtaler politiet til å løslate Danny, forutsatt at han umiddelbart forlater byen. Danny forstår at politiet ønsker å bruke ham som agn, i håp om å oppdage hvor Sidney egentlig befinner seg.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Charlton Heston.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]