Møller Mobility Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Møller Mobility Group
Møller Mobility Group.svg
Org.formAksjeselskap
Org.nummer984 599 730
BransjeBilforhandler
Etablert1936
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
Produkt(er) VolkswagenRediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted

Møller Mobility Group, tidligere MøllerGruppen AS, er et norsk konsernselskap med virksomhet innen bilimport, -salg, -verksted, finansiell leasing. Selskapet har røtter tilbake til selskapet Strømmen Auto AS, startet av Harald Aars Møller i 1936 for salg av Dodge og DeSoto. 21. oktober 1948 ble Harald A. Møller AS Volkswagen-importør Norge. Møller Mobility Group skiftet navn fra MøllerGruppen til sitt nåværende navn 31. oktober 2017.

Selskapets historie[rediger | rediger kilde]

Selskapets gründer Harald Aars Møller ble født i Vadsø 10. mai 1895. 18. april 1936 ble Strømmen Auto AS etablert. De tre aksjonærene K. Kolberg, J. de Caspary og Harald Aars Møller hadde like mange aksjer og selskapet sto for salg av Dodge og DeSoto personbiler montert av Strømmen Værksted. Harald Aars Møller ble ansatt som daglig leder.

I 1946 endret selskapet navn til Harald A. Møller AS, og i 1948 ble det importør av Volkswagen, det merket de fleste forbinder med selskapet.[trenger referanse]

I 1996 ble detaljvirksomheten skilt ut fra importvirksomheten og Harald A. Møller Skøyen AS, Harald A. Møller Ryen AS og Harald A. Møller Nord AS etablert i Oslo. Dette er fødselsåret for forhandlervirksomheten som i dag er forhandlerkjeden Møller Bil.

1. november 1974 overtok Harald A. Møller AS som Audi-importør i Norge. I 1989 ble også selskapet SEAT-importør og i 1992 ble importørkontrakt med Skoda undertegnet. Både Audi, SEAT og Skoda er Volkswagen-merker.

I 1983 tok virksomheten igjen opp import og salg av Dodge gjennom selskapet Møller US Import AS. Etter hvert ble merkene Chrysler og Jeep solgt gjennom Møller US Import AS. Som følge av at Daimler-Benz og Chrysler Corp slo seg sammen til DaimlerChrysler, ble Møller US Import i 2003 solgt til Bertel O. Steen som er importør av Mercedes-Benz i Norge.

I 2003 ble MøllerGruppen delt. Familien Schage overtok selskapets eiendomsvirksomhet, mens familien Møller overtok bilvirksomheten. Familiegrenene delte investeringsvirksomheten mellom seg.[trenger referanse]

I 2004 etablerte konsernet seg utenfor Norge som importør og forhandler av Volkswagen og Audi i Latvia og Litauen. Fra 1. juni 2005 ble selskapet Volkswagen-importør for alle de tre baltiske landene. I 2007 fortsatte vekststrategien utenfor Norge med etablering av bilforhandlervirksomhet i Sverige.

I 2009 inngikk MøllerGruppen og Volkswagen Financial Services AG en joint venture-avtale og etablerte et nytt finansieringsselskap i Norge for finansiering- og forsikringsprodukter for merkene Volkswagen, Audi, Skoda og VW-nyttekjøretøy. Navnet på det nye selskapet ble Volkswagen Møller Bilfinans AS, der Volkswagen Financial Services har en eierandel på 51 prosent.

Eierskap[rediger | rediger kilde]

Møller Mobility Group er et familieeid konsern som er engasjert innen import, salg, service og finansiering av Volkswagen, Audi, Škoda og SEAT. Selskapet er representert i Norge, Sverige og Baltikum. Møller Mobility Group eies av Aars AS som er et 100% familieeid holdingselskap som gjennom aktivt eierskap har som formål å investere i andre virksomheter, eiendom og verdipapirer. Selskapets forretningsadresse er i Oslo. Aars har fire forretningsområder, hvorav tre er organisert som egne hovedselskaper med underliggende forretningsområder og datterselskaper. Disse er Møller Mobility Group AS – tidligere Møller Gruppen AS - (bilvirksomhet), Møller Eiendom Holding AS (næringseiendoms- og byutvikling) og Katalysator AS (direkteinvesteringer). Det fjerde forretningsområdet, kapitalforvaltning, utøves direkte i Aars. Bil- og eiendomsvirksomhetene er engasjert i Norge, Sverige og Baltikum, mens Katalysator har sin investeringsportefølje i Norge og Sverige. Kapitalforvaltningen investerer globalt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]