Hopp til innhold

Månekake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Månekake
Månekake, et kompakt og ofte søtt bakverk som tradisjonelt er knyttet til Månefesten, i alle fall siden Song-dynastiet.
OpprinnelseKina

Månekake (forenklet kinesisk: 月饼; tradisjonell kinesisk: 月餅; pinyin: Yuèbĭng) er et kompakt lite bakverk med fyll som kan være søtt eller salt, og som i Kina og i store deler av Øst-Asia er tett knyttet til Månefesten som feires om høsten, i alle fall siden Song-dynastiet. Kaken har som regel et eller flere kinesiske tegn trykt på oppsiden som forteller hva slags fyll kaken har, eller bare signaliserer lykke i form av for eksempel tegnet for 'langt liv' eller nettopp 'lykke'. Bakeriene kan også påføre andre symboler og mønstre, som for eksempel omrisset av jadekaninen.

Kinesisk folklore vil at en handelsmann fra Turfan gav kaker til keiser Taizong av Tang i anledning hans seier mot xiongnuene på den femtende dag av den åttende måned. Taizong tok imot de runde kakene, pekte smilende mot månen, og sa, «Jeg vil gjerne invitere padda til å nyte (胡)-kaken». Så fortærte han kakene sammen med sine ministre, og fra den dag spredte skikken å spise slike kaker over hele Kina.[1] (Hu siktet til nordlige barbarer, i dette tilfellet xiongnuene).

Etterhvert ble kakene kalt månekaker isteden. Selv om legenden presenterer en start på skikken å gi hverandre månekaker, ble skikken ikke alminnelig utbredt før i første del av Songdynastiets tid (906–1279 e.Kr).[2]

Kaken har sin form etter fullmånen, som i midten av høsten nær Månefesten feires anses å være uvanlig rund og stor. Men rundheten er også et symbol på den samlede familie. En populær fortelling gjør gjeldende at grunnleggeren av Ming-dynastiet, Zhu Yuanzhang, lot spre meddelelser som mante til kamp mot de mongolske herskere i utdelte månekaker.

Månekaker er i dag et ofte dyrt bakverk som er vanlige som gave dagene før Månefesten.

Den typiske månekake er rund, har et tverrsnitt på ca. 10 cm og er ca. 5 cm høy. Den er svært mettende og serveres gjerne med kinesisk te.

Hver region har egne spesialiteter. På Taiwan er de salte månekakene fylt med eggeplomme og kjøtt, og de søte med søtpoteter. Det er også vanlig med fyll av bønner, sesamfrø og ananas.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wei, Liming. Chinese festivals. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521186595. 
  2. ^ Siu, K. W. Michael (1999). «Lanterns of the Mid-Autumn Festival: A Reflection of Hong Kong Cultural Change». The Journal of Popular Culture. 33 (2): 67–86. doi:10.1111/j.0022-3840.1999.3302_67.x. Besøkt 10. november 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]