Målekolbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En 10 ml målekolbe (uten glasspropp, 3D-modell).
Målekolber i ymse størrelser
Volum blir lest av i volumetrisk utstyr etter hvor menisken er

En målekolbe er en avrundet glasskolbe med lang hals, brukes i laboratorier for å måle volum av væsker nøyaktig. Målekolber finnes i størrelser fra 10 ml til 10 l. Et merke på halsen viser hvor væsken skal stå når volumet er rett.

Ofte blir de brukt for å lage løsninger med et visst volum og konsentrasjoner. En viss mengde av et stoff blir da løst i litt av løsemiddelet, ofte vann, før væsken blir fylt i til merket. Kolben, med kork, må så snus noen ganger for at alt skal blandes.

Modifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Målekolber er vanligvis fargeløse, men kan være rav-farget for håndtering av lysfølsomme forbindelser, slik som sølvnitrat eller vitamin A. En modifikasjon av målekolben finnes for håndtering av store mengder av faste stoffer som skal overføres inn i og oppløses i en volumetrisk beholder. Slike kolber har en bred munn og kjent som Kohlrausch-målekolber. Denne typen målekolbe er et naturlig valg i prosedyren for analyse av sukkerinnhold i sukkerroer. Mens konvensjonelle målekolber har ett enkelt merke, kan volumetriske tester i analytisk og mat-kjemi bruke spesialiserte to-mark målekolber til å kombinere to nøyaktig målte volumer. En avansert versjon av målekolben er Le Chatelier-kolben som brukes i den volumetriske prosedyren i egenvekt-bestemmelse.