Målebeger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gammelt målebeger

Målebeger er et kjøkkenutstyr som primært brukes til å måle volumet av tørre eller flytende ingredienser.

Før var målebeger laget av metall, glass eller porselen, nå er de fleste laget i plast. Begrene har en skala på innsiden, eller når de er gjennomsiktige på utsiden, eldre beger kunne ha en peilepinne istedenfor skala.

Det finnes flere typer målebeger til ingredienser til matlaging som litermål, målekopp og måleskjeer. Det finnes også målebeger til kaffe, vaskemiddel osv.

Målekanne

Målekanne[rediger | rediger kilde]

Målekanner blir ofte omtalt som litermål. De er vanligvis i størrelser fra 0,5 l og oppover. De kan brukes til å måle mengde vann, melk eller andre flytende ingredienser, men også til tørre ingredienser som mel og sukker. Noen har også egen skala som omgjør vekt på mel og sukker til liter.

Målekopper

Målekopp[rediger | rediger kilde]

Målekopper er vanligvis i størrelser fra 250 ml (ca. 1 kopp) til 1000 ml. Disse brukes til tørre ingredienser. De kan ha skala eller komme i sett som vanligvis er 1/4, 1/3, 1/2 og 1 kopp.

Tørrmålskopper skilles fra flytende målekopper ved at de er ment å fylles til toppen slik at overskudd kan skrapes av og det ikke blir topp på ingrediensene.

Måleskjeer

Måleskjeer[rediger | rediger kilde]

Måleskjeer kommer ofte i sett med kryddermål (1 ml), teskjemål (5 ml) og spiseskjemål (15 ml).

Målebeger til annet enn ingredienser til matlaging[rediger | rediger kilde]

Det finnes også målebeger til annet enn matlaging for eksempel måleskje for kaffe og målebeger til vaskepulver, flytende vaskemidler og blekemiddel for klesvask. Disse begrene eller skjene følger ofte med elektriske kjøkkenapparater.