Mesterdetektiven Blomkvist lever farlig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mesterdetektiven Blomkvist lever farlig
orig. Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
Forfatter(e)Astrid Lindgren
SpråkSvensk
SjangerBarneroman
Utgitt1951
ForlagRabén & Sjögren

Mesterdetektiven Blomkvist lever farlig (svensk Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt) er en svensk barnebok fra 1951, skrevet av Astrid Lindgren, og oversatt til norsk i 1952.

Det er den andre boken om detektiven Kalle Blomkvist. I boken brukes røverspråket.

Handling[rediger | rediger kilde]

Det er 1 år siden eventyret med farbror Einar og juveltyvene. Nå er det sommerferie igjen og "krigen" mellom Røde Rosen (Sixten, Benka og Jonte) og Hvite Rosen (Kalle, Anders og Eva-Lotta) fortsetter. Da Hvite Rosen møter den gamle Gren på broen, forteller Eva-Lotta at han er ågerkar. De løper til Prärien, en plass utenfor deres by Lillköping der herregården fra 1700-tallet ligger, og Røde Rosen har gjort den til sitt høykvarter. Under "krigen" kidnapper de Anders og innelåser Kalle og Eva-Lotta.

Røde Rosen har forhør med Anders i Jontes soverom. I huset framfor Jontes hus bor Gren. Kalle og Eva-Lotta, som har rømt, klatrer opp på Grens tak og ser hva de gjør med Anders. På veien opp ser Eva-Lotta en mann i grønne bukser som besøker Gren og hør at de skal "møtes på onsdag ved den vanlige plassen" og Gren skal ta med seg alle gjeldsbrevene. Røde Rosen tvinger Anders at fortelle hvor Stormumriken er gjemt men Anders rømmer.

Da Eva-Lotta skal hente Stormumriken ved herregården, ser hun Gren og mannen med de grønne buksene. Da mannen med de grønne buksene går ivei, løper Eva-Lotta inn i ham og da tapper han et gjeldsbrev og Eva-Lotta tar opp det. Senere finner hun Gren død og løper redd hjem. Politiet avsperrer området ved herregården. De har et forhør med Eva-Lotta som forteller hva hun gjorde ved herregården og de kommer fram til at hun så morderen. De tror at morderens navn finnes på gjeldsbrevet men Eva-Lotta vet ikke hva hun gjorde med det.

Alle aviser skriver om drapet og Eva-Lottas navn blir publisert. Folk ger henne sjokolade og godteri. Anders skal gjemme Stormumriken i globusen i Sixtens soverom. Sixtens hund Beppo skjeller lykkelig til Anders men Anders ger ham Eva-Lottas sjokolade og han blir taus.

Neste dag er Beppo og Anders syke. Kalle tror da at sjokoladen er forgiftet, han gjør en undersøkelse og ser da at sjokoladen inneholder arsenikk. Men da Kalle og Anders forteller det til politiet, hjelper det ikke; sjokoladekonvolutten har Eva-Lotta slengt.

Noen dager senere går Hvite Rosen på «skattejakt» ved herregården; de leter etter en kart som Røde Rosen gjemt der. Da Kalle og Anders går og leter ved drapplassen, kommer en ukjent mann inn til Eva-Lotta. Hun forteller at de leter etter et papir og da blir han redd og tror at de leter etter gjeldsbrevet. Da Eva-Lotta ser tatoveringen på mannens hånd, kjenner hun igjen ham og forteller Kalle og Anders på røverspråket at det er morderen. Med en revolver tvinger han dem at hente papiret. Da han tar det og læser det, angriper de ham, slenger ut revolveren gjennom vinduet og låser inn ham. Men han hopper, finner revolveren og vill gjøre klar prosessen med dem. Men han løper ivei da politiet kommer, han løper til sin bil, men dekkene er kuttet. Han slenger revolveren i et tjern før politiet pågriper ham. Men han bedyrer sin uskyld, før bevisene kommer; Benka som samler på frimerker hadde tatt sjokoladekonvolutten og plutselig finner Eva-Lotta gjeldsbrevet i sin bukselomme og da innrømmer han.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

Boken ble filmatisert i 1957 og i 1996.

Kilder[rediger | rediger kilde]