Lyst taigafly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Lyst taigafly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xestia sincera
Herrich-Schäffer, 1851
Norsk(e) navn: lyst taigafly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Xestia
Habitat: barskog
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Lyst taigafly (Xestia sincera) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er finnes i de indre delene av Østlandet og i Nordland i Norge, men er meget sjelden og truet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 36 – 39 mm), lysgrått nattfly. Den ligner på gråpudret taigafly (Xestia rhaetica), men skiller seg ved de hvite bakvingene. Forvingen er lysgrå med markerte, svarte tegninger. Ved roten er det en smal, svart rotstrek. Mellomlinjene, som avgrenser vingens midtfelt, er svarte og bølgete. Nyre- og ringmerkene er svartkantede. Langs ytterkanten er det en rad av svarte pileflekker. Bakvingen er gråhvit med grå årer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lyst taigafly lever i flerskiktet granskog med rikelig med blåbær på bakken og lav på trærne. Ulikt gråpudret taigafly foretrekker den skog i lavlandet, fortrinnsvis under 400 moh., og skogen bør være godt drenert på sand- eller grusgrunn. Larvene bruker to år på utviklingen. Den første sommeren lever de på blåbær (Vaccinium myrtillus). Deretter kryper de opp i grantrærne der de tilbringer dagene skjult blant lav på greinene, om natten spiser de på baret. De overvintrer for andre gang som fullvoksne larver før de forpupper seg om våren. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i fjellområdene i Mellom-Europa, i de nordlige områdene fra Fennoskandia østover til Amur og Japan, og i Nord-Amerika. Den er regnet for å være sjelden over alt. I Norge er den funnet i indre strøk med granskog fra Aust-Agder nord til Rana i Nordland. I Norge er den listet som direkte truet (EN) på den norske rødlisten fra 2006. Den er truet av flatehogst og av sur nedbør som dreper laven på greinene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler – Nattfly [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]