Lys katteedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lys katteedderkopp
Nomenklatur
Zora spinimana
Sundevall, 1833
Populærnavn
lys katteedderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieKatteedderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: den palearktiske sone,
finnes i Norge

Lys katteedderkopp (Zora spinimana) er en edderkoppene i gruppen (familien) Zoridae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Lys katteedderkopp er en middelsstor og forholdsvis kraftig edderkopp. Hunnen er 6-7 millimeter lang, mens hannen er litt mindre. Forkroppen har et bred mørk langsgående midtfelt, med en smal lysere stripe midt i. Den er litt snarlik en liten og lys ulveedderkopp (Lycosidae), men øynenes plassering skiller den fra disse. De åtte øynene er ordnet i to rektangler, et mindre, fremre og et større, bakre, som delvis overlapper det fremre.

Beina er nokså kraftige, gjerne med ganske lange, mørke børster. Ytterst er de mørkere enn nær kroppen. Et av kjennetegnene er at ihvertfall de to fremste beina har noen mørke langsgående striper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lys katteedderkopp er aktiv om dagen (dagslys), den lager ikke fangstnett, men jakter i det fri. De trives på skogbunnen mellom løvstrø, i lavvokst vegetasjon. Den kan finnes både der det er ganske tørt og noe fuktig.

Hunnene spinner en flat, hvit eggsekk av edderkoppsilke, legger eggene sine i den og stiller seg over den for å vokte den til eggene klekkes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Lys katteedderkopp finnes i den palearktiske sone. Den finnes i Norge[1] og er den vanligste arten fra slekten Zora i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt: 8. februar 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]