Lynn Claire Feinberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lynn Claire Feinberg
Født18. april 1955Rediger på Wikidata (66 år)
OsloRediger på Wikidata
Far Kai FeinbergRediger på Wikidata
Barn Emanuel FeinbergRediger på Wikidata
Beskjeftigelse RabbinerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Lynn Claire Feinberg (født 18. april 1955 i Oslo) er en norsk religionshistoriker og rabbiner.[1] Hun er Nordens første kvinnelige rabbiner og den første nordiske rabbiner innen retningen Jewish Renewal, og ble innviet til dette i 2010.[2] Hun veileder både innen kabbala og astrologi[3]. Hun har oversatt og redigert en norsk utgave av Talmud i serien Verdens hellige skrifter. Lynn er moren til Emanuel Feinberg, advokat og partner i advokatfirmaet Glittertind.

Feinberg er opprinnelig utdannet astrolog ved Den Nordiske Astrologiskolen. Hun er interessert i jødisk feminisme og kritikk av tradisjonell mannsdominans i ortodoks jødedom.[4] I 2001 ble hun cand.philol. i religionshistorie fra Universitetet i Oslo med hovedoppgaven Bønn og rituell renhet i jødedom - det jødiske bønnefellesskap. Et forsøk på å utrede og forstå underliggende årsaker til jødisk kjønnsdikotomisk tankegang. Hun utdannet seg deretter til Nordens første kvinnelige rabbiner ved Aleph Jewish Renewal i USA, en synkretisk jødisk bevegelse og organisasjon som legger stor vekt på feminisme, miljøvern og pasifisme, i tillegg til jødisk mystisisme. Hun arbeider deltid som Jewish Renewal-rabbiner (de større jødiske trossamfunnene i Norden er ortodokse[5] og anerkjenner ikke kvinnelige rabbinere), og er i tillegg skribent, kursleder, sjelelig veileder, sjelesørger, faglig konsulent i jødedom og astrolog. Hun har også pastoral klinisk utdannelse fra Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Feinbergs far, Kai Feinberg,[6] var tre år i Auschwitz til leiren ble befridd av sovjetiske styrker i januar 1945. En av farens tanter overlevde også, resten av familien ble utslettet.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Offisielt nettsted». 
  2. ^ Olav Solvang. « Taler kvinners sak i jødedommen» Vårt Land, 17.2.2010
  3. ^ Åse Brandvold. «Ikke helt kosher » Klassekampen 11.8.2007
  4. ^ http://www.bet-debora.de/2001/jewish-family/feinberg.htm
  5. ^ a b Klassekampen, 27. november 2015 s. 32.
  6. ^ «Jødedommens hjørnestein», Vårt Land, 17. desember 2012. s. 16.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]