Lynn Claire Feinberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lynn Claire Feinberg
Født18. april 1955 (63 år)
Oslo
Far Kai Feinberg
Beskjeftigelse Rabbiner
Nasjonalitet Norge

Lynn Claire Feinberg (født 18. april 1955 i Oslo) er en norsk religionshistoriker og rabbiner.[1] Hun er Nordens første kvinnelige rabbiner og den første nordiske rabbiner innen retningen Jewish Renewal, og ble innviet til dette i 2010.[2] Hun veileder både innen kabbala og astrologi[3]. Hun har oversatt og redigert en norsk utgave av Talmud i serien Verdens hellige skrifter.

Feinberg er opprinnelig utdannet astrolog ved Den Nordiske Astrologiskolen. Hun er interessert i jødisk feminisme og kritikk av tradisjonell mannsdominans i ortodoks jødedom.[4] I 2001 ble hun cand.philol. i religionshistorie fra Universitetet i Oslo med hovedoppgaven Bønn og rituell renhet i jødedom - det jødiske bønnefellesskap. Et forsøk på å utrede og forstå underliggende årsaker til jødisk kjønnsdikotomisk tankegang. Hun utdannet seg deretter til Nordens første kvinnelige rabbiner ved Aleph Jewish Renewal i USA, en synkretisk jødisk bevegelse og organisasjon som legger stor vekt på feminisme, miljøvern og pasifisme, i tillegg til jødisk mystisisme. Hun arbeider deltid som Jewish Renewal-rabbiner (de større jødiske trossamfunnene i Norden er ortodokse[5] og anerkjenner ikke kvinnelige rabbinere), og er i tillegg skribent, kursleder, sjelelig veileder, sjelesørger, faglig konsulent i jødedom og astrolog. Hun har også pastoral klinisk utdannelse fra Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Feinbergs far, Kai Feinberg,[6] var tre år i Auschwitz til leiren ble befridd av sovjetiske styrker i januar 1945. En av farens tanter overlevde også, resten av familien ble utslettet.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Offisielt nettsted». 
  2. ^ Olav Solvang. « Taler kvinners sak i jødedommen» Vårt Land, 17.2.2010
  3. ^ Åse Brandvold. «Ikke helt kosher » Klassekampen 11.8.2007
  4. ^ http://www.bet-debora.de/2001/jewish-family/feinberg.htm
  5. ^ a b Klassekampen, 27. november 2015 s. 32.
  6. ^ «Jødedommens hjørnestein», Vårt Land, 17. desember 2012. s. 16.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]