Lyngdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lyngdvergmåler
Lyngdvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia nanata
Hübner, 1813
Norsk(e) navn: lyngdvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: lynghei
Utbredelse: Palearktis

Lyngdvergmåler (Eupithecia nanata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og finnes langs kysten nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 13 – 20 mm), spinkel, lysgrå måler. Den er ganske variabel i størrelse og vingetegninger, men kan vanligvis kjennes på de påfallende smale vingene. Forvingen har vanligvis et ganske markert, bredt, mørkere tverrbånd i midten, dette er kantet på begge sider med doble, hvite striper. Bakvingen er litt blekere enn forvingen. Larven er lang og slank, blekt gulbrun med tegninger som er rosa til mørkt rosabrune. På ryggen har den en rekke av pileformede flekker, øverst oppe på sidene en oppbrutt, mørk sidestripe. Lenger nede på sidene har den en rekke av hvite, Y-formede flekker som ikke er bundet sammen til en sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på røsslyng (Calluna vulgaris), og arten finnes på heier der denne vokser. Voksne målere kan påtreffes fra mars til september, arten har gjerne to, litt uregelmessige, generasjoner hver sommer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa, unntatt lengst i sørøst, og i det nordlige Asia. I Norge forekommer den nord til den sørlige delen av Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]