Lykus (konge av Theben)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lykus
Embete
  • King of Thebes Rediger på Wikidata
FarLycus
MorDirke

Lykus (sønn av Lykus) var ifølge gresk mytologi konge av Theben. Han var opprinnelig fra Euboia, men kom til makten i Theben ved å drepe Kreon som på den tiden var regent for den mindreårige kong Laodamas, sønnen til Eteokles som ble drept i kamp mot sin bror Polyneikes. Lykus omtales i den greske tragedieforfatteren Evripides’ skuespill Herakles.

I skuespillet fremstilles Lykus som en tronraner som skryter av å ha kommet til makten etter å ha drept Kreon, og som også ønsker å drepe hans familie. Kreons datter Megara var gift med helten Herakles, og Amfitryon, som også ble truet av Lykus, var heltens far.[1] Herkules kom imidlertid uventet tilbake til Theben og drepte Lykus.[2] Etter Lykus ble Laodamas gjeninnsatt som konge av Theben.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eller stefar. Kildene sier at tvillingene Herakles og Ifikles hadde hver sin far, Ifikles var Amfitryons sønn mens Herakles var Zevs’ sønn, jf. Apollodorus, Bibliotheka, bok II, 4.8.
  2. ^ De grekiska tragedierna Herkules, s. 338
  3. ^ Tripp 1970 s. 352

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Apollodorus (2008). The Library of Greek Mythology. Oxford: Oxford University Press. s. 69ff. ISBN 978-0-19-953632-0. 
  • Aiskhylos; Sofokles; Evripides (2005). De grekiska tragedierna. Södermalm: Vertigo förlag. s. 330-347. ISBN 91-973099-1-5. 
  • Edward Tripp (1970). Crowell's Handbook of Classical Mythology. New York: Thomas Y. Crowell Company.