Lycaena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lycaena
Foto: Michal Grabowski
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lycaena
Fabricius, 1807
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Glansvinger
Gruppe: Gullvinger
Antall arter: ca. 60 i verden
12 i Europa
4 i Norge
Habitat: blomsterenger
Utbredelse: de fleste på den nordlige halvkule , i tropiske strøk.
Delgrupper:

Lycaena er en slekt av gullvingene. De er sommerfugler i gruppen glansvinger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Lycaena er en gruppe med små til mellomstore (vingespenn 20-45 millimeter) gullvinger med røde og oransje farger på vingeoversiden. Hannene er gjerne skinnende rødoransje, ofte med svart ytterkant, ikke sjelden med en fiolett glans, mens hunnene vanligvis er mattere og har brune flekker. Undersiden av vingene er generelt mer grå eller grå-brun, med flekker, ringer og felt, og nokså lik hos de to kjønnene. De fleste artene har en liten «stjert», på omtrent én millimeter bakerst på bakvingen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse sommerfuglene finnes typisk på blomsterenger og andre steder der det er rikelig med blomstrende urter. Begge kjønn besøker gjerne blomster. Hannene flyr i små revir, hvor de venter på uparrede hunner. Hunnene flyr videre omkring.

Larvene lever på planter i blåfjærfamilien (Polygalaceae), syrefamilien (Polygonaceae) eller andre familier av urter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De er en Holarktisk gruppe, som er utbredt over store deler av den nordlige halvkulen. Enkelte arter går utenfor dette utbredelsesområdet: den svært vidt utbredte Lycaena phlaeas finnes langt sørover i Afrika, dessuten er det to arter i Sør-Afrika, én på Ny-Guinea og en gruppe av arter på New Zealand. Plasseringen av disse i Lycaena er kanskje noe usikker.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Lycaena har et litt usikkert opphav. Det finnes flere tolkninger. At det kommer av det greske ordet Lykaina som betyr ulvinne. Eller kanskje Lykaios som betyr Arkadisk, fordi flere arter har «arkadiske navn».

Navnet har opprinnelig vært brukt på hele gruppen gullvinger, samt noen av blåvingene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Lycaena er eneste europeiske slekt og er representert med 12 arter. I Norge finnes fire arter. Det har vært brukt en lang rekke andre slektsnav på artene i denne gruppen, navnene Heodes (for Lycaena virgaureae) og Palaeochrysophanus (for Lycaena hippothoe) har blitt brukt for norske arter.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]