Hopp til innhold

Lumen fidei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Artikkelen inngår i serien om

Kristendom


Treenigheten

Faderen, Jesus, Den hellige ånd

Bibelen

GT, NT

Gudshus

Kirke, Katedral

Presteskap

Biskop, Diakon, Prest, Kateket

Hovedretninger

Katolisisme, Ortodoks kristendom, Protestantisme

Kristen ikonografi

Kristne symboler, Kors, Krusifiks, Ikon

Andre emner

Sakrament, Liturgi, Helgen, Apostler, Pave, Økumenikk

Kristendommen i Norge

Den norske kirke, Frikirker, Den katolske kirke i Norge

Lumen fidei (latin: «Troens lys») er pave Frans' første encyklika. Dokumentet ble signert 29. juni 2013festdagen for Peter og Paulus og offentliggjort 5. juli 2013, nesten fire måneder etter at han ble valgt til pave.

Dokumentet fokuserer på sitt tema kristen tro, og fullfører hva pave Frans' forgjenger Benedikt XVI tidligere hadde sagt om håp og nestekjærlighet, de øvrige to av de tre teologale dyder, omhandlet i Spe salvi og Caritas in Veritate. Pave Frans overtok Benedikt XVIs arbeider hvor han hadde skrevet et første utkast da han abdiserte som pave, og den nye paven foretok sine endringer.

Teksten beskriver troen som det lys som bryter mørket og viser menneskenes vei, og er delt inn i fire kapitler, som det ti hver av disse er lagt til en introduksjon og en konklusjon. Encyklikaen følger kirkens tros historie, fra Guds kall til Abraham og israelittene til Jesu oppstandelse, og diskuterer forholdet mellom fornuft og tro, kirkens rolle i formidlingen av troen, og troens rolle i samfunnsbyggingen i søken etter en felles Gud. Teksten avsluttes med en bønn til jomfru Maria, som ble presentert som en rollemodell for troende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]