Luis de Milán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Luis de Milán
Født1500
Valencia
Død1561
Valencia
Yrke Komponist, musiker
NasjonalitetSpania

Luis de Milán (også Lluís del Milà, Lluís Milà, Luys Milán, Luis Milán eller Luys de Milán; født ca. 1500, død ca. 1561) var en spansk musikkteoretiker, renessansekomponist og vihuelist.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Orpheus spiller vihuela. Omslagsillustrasjon fra El Maestro

Milán var den første komponisten som publiserte musikk for vihuela de mano, et instrument som hovedsakelig var i bruk på Den iberiske halvøy og i noen italienske stater på 1400- og 1500-tallet. Han var også den første musiker som ga tekstlige tempoangivelser[1] i sin musikk.

Han levde formodenlig hele sitt liv i Valencia. Rundt 1538 synes det som han var virksom ved hertugens hoff. I 1535 publiserte han sin første bok, El juego de mandar, om et musikalsk selskapsspill. Året etter publiserte han sin viktigste bok, Libro de música de vihuela de mano intitulado El maestro, tilegnet kong Johan III av Portugal. Denne tilegnelsen, samt seks villancicos med portugisisk tekst gjør det rimelig å anta at han reiste i Portugal og tilbrakte en del tid der. Det eksisterer en anekdote om at han reiste til Portugal som følge av en duell og at kong Johan adlet ham under oppholdet.

Verk[rediger | rediger kilde]

'El maestro' er historiens første samling musikk for vihuela og var antakelig skrevet for aspirerende vihuelister. Musikken er ordnet fra enkel til komplisert slik at en begynner kunne utvikle seg fra stykke til stykke. Samlingen inneholder mer enn førti fantasier, seks pavaner, tolv villancicos, såvel som sonetos og andre stykker. Noen stykker er for vihuela solo, andre for sang med vihuela-akkompagnement. Mange stykker krever en virtuos utøver selv om forsiringer ikke er detaljert angitt. Komposisjonsstilen varierer fra enkel homofoni til polyfoni og virtuose passasjer.

Hans siste publikasjon, El cortesano (1561) gir et livlig og underholdende bilde av livet ved hertugens hoff i Valencia. Selv om den ikke inneholder musikk er det en verdifull beretning om en av tidens profesjonelle musikere.

Luis Miláns musikk spilles mye av dagens klassiske gitarister da den lett kan tilpasses gitaren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ For eksempel: «ni muy apriessa ni muy a espacio sino con un compás bien mesurado», dvs ikke for hurtig eller for langsomt, men i en moderat takt

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]