Luino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luino

Flagg

LandItalias flagg Italia
Region Lombardia
ProvinsVarese
StatusKommune
Innbyggernavnluinesi
Tilstøtende kommunerAgra, Brissago-Valtravaglia, Cannero Riviera (VB), Cannobio (VB), Cremenaga, Dumenza, Germignaga, Maccagno, Monteggio (CH-TI), Montegrino Valtravaglia
Postnummer21016
Retningsnummer0332
Areal21,01 km²[1]
Befolkning14 454[2] (2018)
Bef.tetthet687,96 innb./km²
Høyde o.h.202 meter
ISTAT-nummer012092
Kart
Luino
46°00′N 8°45′Ø

Luino er en liten by nær grensen mot Sveits på den østlige bredden av Maggioresjøen i Provinsen Varese (Lombardia, Nord-Italia). I 2004 var innbyggertallet 14.179.

Historie[rediger | rediger kilde]

Luino er velkjent for det ukelige markedet sitt, som finner sted om onsdager og sies å være det største i Europa. Rundt byen er det også et imponerende landskap, og Luino er dermed en populær turistdestinasjon, spesielt blant turister fra Sveits, Tyskland og Nederland.

Jernbanestasjonen i byen er også historisk viktig siden det står på banen som en gang var den eneste ruten mot St. Gotthard-tunnelen. Stasjonen blir fremdeles brukt både av den italienske og den sveitsiske statsbanen.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Før slutten av 1800-tallet var Luino blitt en industriby. Tekstilindustrien var særlig sterk her på grunn av de mange vassdragene som kunne brukes for å produsere kraft til maskineriet. Mange tekstilfabrikker ble grunnlagt av sveitsiske industrimenn. Selv om noen tegn på dette tidligere næringslivet forblir i gate- og villanavn i Luino og andre byer i området (f.eks. Villa Hussy i Luino og via Stehli i nabokommunen Germignaga), aktiviteten i sektoren er nå betydelig redusert.

Et fenomen som er svært utbredt her er grensearbeidet, dvs. folk som bor i Luino og omegn og reiser til arbeidet i Sveits hver dag (på italiensk heter disse arbeiderne frontalieri). Slik er Luino og nabokommunene blitt sovebyer til en viss grad.

Berømte innbyggere[rediger | rediger kilde]

Folk fra Luino har bidratt mye til italiensk 1900-talls litteratur. Både forfatteren Piero Chiara og dikteren Vittorio Sereni var født her.

Dramatikeren og mottakeren av Nobelprisen i litteratur i 1997 Dario Fo tilbrakte også en del av ungdommen her og i Porto Valtravaglia, som ligger noen kilometer sør for Luino.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ «Popolazione Residente al 1° Gennaio 2018». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]