Hopp til innhold

Luftskiphangar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Luftskiphangarer er spesialiserte bygninger for luftskip som brukes under bygging av luftskip, senere vedlikehold og eventuell lagring. Stive luftskip må alltid plasseres i hangarer på grunn av deres sårbarhet for vær og vind.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlige hangarer[rediger | rediger kilde]

Hangar Y, Chalais Meudon nær Paris, Frankrike 2002

De første virkelige hangarer som ble bygget ble bygget ved Chalais Meudon nær Paris i 1879 da ingeniørene Charles Renard og Arthur Constantin Krebs bygde luftskipet “La France”. Denne hangaren er en av de få i Euopa som ennå står.

Rekonstruert luftskiphangar ved Farnborough

I dag er det bare to gjenværende hangarer ved det tidligere Royal Airship Works i Cardington, Bedfordshire hvor luftskipet R101 ble bygget. Hangar No.1 i Cardington hangar er den opprinnelige, men utvidet. Hangar No.2 ble flyttet til Cardington fra Pulham i 1928.[1]

Luftskiphangaren på Spitsbergen[rediger | rediger kilde]

Til Luftskipet «Norge»s nordpolsferd i 1926 ble det bygget en fortøyningsmast og en luftskiphangar i Ny-Ålesund. Det var den største trekonstuksjon som var bygget på Svalbard. Fortøyningsasten står fortsatt, hangaren er revet, mens grunnmurene eksisterer. Luftskiphangaren var tegnet av Diderich H. Lund mens byggearbeidene var det byggmester Ferdinand Reinhardt Arild som stod for.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bowyer (1983): Pp 94-100.