Luftrenser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En luftrenser

En luftrenser er en innretning som bruker mekaniske og / eller kjemiske luftfilter for å rense luft for uønskede partikler og kjemikalier. En luftrenser har ofte ei vifte for å sirkulere lufta inn i luftrenseren gjennom filtrene og ut tilbake i rommet igjen.

En luftrenser kan ha flere typer filter, og bruker ofte en kombinasjon av forskjellige filtre for å oppnå ønsket renseeffekt[1].

HEPA-filtre[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: HEPA

Et vanlig filter for luftrensere er HEPA-filter[2]. Dette filteret er bygget opp av mange små tråder som skaper et nett der partiklene i luften fanges og fester seg. Det finnes flere forskjellige typer HEPA-filter, og ikke alle er like effektive. Eksempler på betegnelser er E11 eller H13. De forskjellige typene har forskjellige egenskaper når det gjelder luftgjennomstrømning og partiklene som fanges. HEPA-filter brukes ofte også i støvsugere. HEPA-filteret fjerner partikler fra luften. Dette kan være støv, pollen, fiber fra klær, trafikkforurensning og lignende.

Kullfiltre[rediger | rediger kilde]

I tillegg til HEPA-filter brukes ofte et kullfilter. Kullfilteret består av kull som kan komme fra bambus. Når luften blåses gjennom kullfilteret fanges luktpartikler. Kullfilteret brukes sammen med HEPA-filter, slik at HEPA-filteret fjerner støv og forurensning, mens kullfilteret fjerner lukten.

Fjerning av bakterier[rediger | rediger kilde]

Avanserte luftrensere bruker ofte UV-lys i tillegg til dette. UV-lyset fjerner bakterier og virus fra luften. Enkelte luftrensere bruker også en ionisering av luften for å bedre luftrensingen. Ved å ionisere de små partiklene i luften vil flere små partikler binde seg sammen til store partikler, som lettere fanges opp av filteret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forskjellige typer luftfilter». Bedre Inneklima AS: Finn forhandler + Nettbutikk Tlf: 33470100 (norsk). Arkivert fra originalen 13. desember 2019. Besøkt 13. desember 2018. 
  2. ^ «hepa air purifier» (norsk). Besøkt 9. juli 2021.