Luftrenser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Luftrenser

En luftrenser er en innretning som bruker mekaniske eller og kjemiske luftfilter for å rense luft for uønskede partikler. En luftrenser har ofte ei luftpumpe eller ei vifte for å pumpe lufta inn i luftrenseren gjennom filtrene og ut tilbake i rommet igjen.

En luftrenser kan ha flere typer filter, og bruker ofte en kombinasjon av forskjellige filtre for å oppnå ønsket renseeffekt[1].

Et vanlig filter for luftrensere er HEPA-filter. Dette filteret er bygget opp av mange små tråder som skaper et nett der partiklene i luften fanges og fester seg. Det finnes flere forskjellige typer HEPA-filter, og ikke alle er like effektive. Eksempler på betegnelser er E11 eller H13. De forskjellige typene har forskjellige egenskaper når det gjelder luftgjennomstrømning og partiklene som fanges. HEPA-filter brukes ofte også i støvsugere. HEPA-filteret fjerner partikler fra luften. Dette kan være støv, pollen, fiber fra klær, trafikkforurensning og lignende.

I tillegg til HEPA-filter brukes ofte et kullfilter. Kullfilteret består av kull som kan komme fra bambus. Når luften blåses gjennom kullfilteret fanges luktpartikler. Kullfilteret brukes sammen med HEPA-filter, slik at HEPA-filteret fjerner støv og forurensning, mens kullfilteret fjerner lukten.

Avanserte luftrensere bruker ofte UV-lys i tillegg til dette. UV-lyset fjerner bakterier og virus fra luften. Enkelte luftrensere bruker også en ionisering av luften for å bedre luftrensingen. Ved å ionisere de små partiklene i luften vil flere små partikler binde seg sammen til store partikler, som lettere fanges opp av filteret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forskjellige typer luftfilter». Bedre Inneklima AS: Finn forhandler + Nettbutikk Tlf: 33470100 (norsk). Besøkt 13. desember 2018.