Luftangrepet i Bagdad den 12. juli 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Første del av Wikileaks-videoen.
Andre del av Wikileaks-videoen.

Luftangrepet i Bagdad den 12. juli 2007 viser til en tragisk hendelse hvor det ble utført «luft-til-bakke»-angrep av amerikanske soldater i to AH-64 Apache-helikoptre på sivile i Al-Amin al-Thaniyah i distriktet Baghdad Al-Jidida (Nye Bagdad) i Bagdad i løpet av okkupasjonen av Irak.

Det første angrepet mot en gruppe på ti menn som ble antatt å være irakiske opprørere av amerikanerne. Noen av dem kan ha vært bevæpnet, de fleste av dem ikke. To av ofrene viste seg å være journalister tilknyttet nyhetsbyrået Reuters; Saeed Chmagh og Namir Noor-Eldeen, og deres kamera ble forvekslet med våpen. Mellom 8 og 12 menn ble drept, inkludert Noor-Eldeen. Chmagh ble innledningsvis såret. Det andre luftangrepet var rettet direkte mot en bil og de menn som forsøkte å evakuere Chmagh og muligens andre overlevende. To barn i bilen ble såret, og flere andre menn ble drept, inkludert Chmagh.[1] Det skjedde også et tredje angrep mot en bygning eid av en eldre lærer. Et ikke spesifisert antall sivile ble drept i bygningen, blant annet kvinner og barn som bodde der og en person som spaserte på fortauet.[2]

Angrepene fikk presseoppmerksomhet verden over da 39 minutter med klassifisert videoopptak fra helikoptrene ble sluppet. Reuters hadde tidligere i 2007 uten hell krevd å få tilgang til opptakene under henvisning til den amerikanske Loven om informasjonsfrihet (Freedom of Information Act, FOIA). Isteden ble opptakene blitt gitt til nettstedet Wikileaks fra en ikke navngitt kilde i 2009. Disse ble publisert kort tid etter med en kortere, redigert utgave den 5. april 2010 under navnet «Collateral Murder» (Kollateral mord). Opptakene som var blitt gjort fra helikoptrene viste de tre angrepene fra luften og radiopratene mellom helikoptermannskapene og bakkeenhetene.

En anonym amerikansk representant fra militæret bekreftet at opptakene var ekte.[3] Chelsea Manning, 22 år gammel amerikansk etterretningsanalytiker, var fengslet i syv år for å ha lekket videoen den 5. april 2010 i tillegg til 92 000 klassifiserte dokumenter fra krigen i Afghanistan den 25. Juli 2010.[4] Wikileaks har sagt at de ikke er i stand til bekrefte eller avkrefte om Manning var den faktiske kilden til videoen, og uttalte at «vi samler aldri personlig informasjon om våre kilder», og at «om [Chelsea] Manning [er] ‘fløyteblåseren’, da er, uten tvil, [hun] en nasjonalhelt»[5] og «vi har tatt grep for å sørge for hans beskyttelse og juridisk forsvar».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cohen, Tom (7. april 2010): «Leaked video reveals chaos of Baghdad attack». CNN.
  2. ^ «Leaked U.S. video shows deaths of Reuters' Iraqi staffers». Reuters. 4. april 2010
  3. ^ a b «US intelligence analyst arrested over security leaks». BBC News. 7. juni 2010.
  4. ^ Sheridan, Michael (7. juni 2010): «Report: Soldier arrested for allegedly leaking 'Collateral Murder' helicopter video to WikiLeaks». New York Daily News.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]