Ludwig Lindenschmit den eldre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ludwig Lindenschmit den eldre
Født4. september 1809
Mainz
Død14. februar 1893 (83 år)
Mainz
Beskjeftigelse Kunstmaler, arkeolog, antropolog, forhistoriker
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelse Cothenius-Medaille (1885), honorary doctor of the University of Basel

Ludwig Lindenschmit den eldre (født 4. september 1809 i Mainz, død 14. februar 1893 i Mainz) var en tysk arkeolog, historiemaler og litograf.

Lindenschmit utdannet seg først til kunstner i München under Peter von Cornelius, men gikk over til arkeologi i 1846. I 1848 beskrev han en gravplass fra merovingertiden i skriftene Das germanische Todtenlager von Selzen. Han var 1852 en av stifterne av Römisch-germanisches Centralmuseum i Mainz og deretter dets direktør. Han beskjeftiget seg i høy grad med å anskaffe gode avstøpninger og kopier av karakteristiske fornfunn i andre samlinger.

Lindenschmit ville ikke høre tale om den oppdeling av den forhistoriske tiden i stein-, bronse- og jernalderen som forfektes av de nordiske arkeologene, men i sitt verk Die Altertümer unserer heidnischen Vorzeit (fire bind, 1858-90), som inneholder tegninger av oldtidsfunn, med korte beskrivende tekster, alt utført av ham selv, er allikevel funnene ordnete i avdelingene I, II og III, noe som helt tilsvarer de tre ovennevnte tidsperiodene. Sammen med Alexander Ecker utga han "Archiv für Anthropologie" (1866 ff).

Øvrige skrifter (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Die vaterländischen Alterthümer der fürstlich hohenzoller´schen Sammlungen zu Sigmaringen (1860)
  • Handbuch der Deutschen Altertümskunde (1880–89)
  • Tracht und Bewaffnung des römischen Heeres während der Kaiserzeit (1882)


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]