Lucasiansk professor i matematikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fra Universitet i Cambridge

Lucasiansk professor (i matematikk) eller innehaver av den lucasianske lærestol (i matematikk) (engelsk: Lucasian Chair of Mathematics) er tittelen som følger det matematiske professorat ved Universitetet i Cambridge. Professoratet ble opprettet i 1663 av Henry Lucas, som var universitet i Cambridges medlem av det britiske parlamentet, og offisielt etablert av Karl II av England 18. januar 1664. Lucas etterlot seg i sitt testamente sitt bibliotek på 4 000 bind til universitetet, og ga instruksjoner om hvordan landområder som ville gi £100 i året skulle kjøpes for å finansiere professoratet. Et av vilkårene i Lucas' testamente var at innehaveren av professoratet ikke skulle være aktiv i kirken. Isaac Newton ville senere appellere til kong Karl om at dette kravet unnskyldte ham fra å motta ordinasjon, noe som ellers på det tidspunkt var et krav til medlemmer av kollegiet ved universitetet. Kongen ga sin støtte til Newton og unntok for alle framtid alle innehavere av dette professoratet fra ordinasjonskravet.

Isaac Barrow ble den første lucasianske professor i matematikk, etterfulgt av Isaac Newton i 1669. Den nåværende lucasianske professor er Michael B. Green som er kjent for sitt arbeid rundt Strengteori. han ble oppnevnt etter Stephen Hawkings avgang 1. oktober 2009.

Liste over lucasianske professorer[rediger | rediger kilde]

Isaac Newton
Stephen Hawking

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kevin Knox og Richard Noakes, From Newton to Hawking: A History of Cambridge University's Lucasian Professors of Mathematics ISBN 0-521-66310-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]