Lucasiansk professor i matematikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra Universitetet i Cambridge

Lucasiansk professor (i matematikk) eller innehaver av den lucasianske lærestol (i matematikk) (engelsk: Lucasian Chair of Mathematics) er tittelen som følger det matematiske professorat ved Universitetet i Cambridge. Professoratet ble opprettet i 1663 av Henry Lucas, som var Universitetet i Cambridges medlem av det britiske parlamentet, og offisielt etablert av Karl II av England 18. januar 1664. Isaac Barrow ble den første lucasianske professor i matematikk, etterfulgt av Isaac Newton i 1669.

Lucas etterlot seg i sitt testamente sitt bibliotek på 4 000 bind til universitetet, og ga instruksjoner om hvordan landområder som ville gi 100 pund i året skulle kjøpes for å finansiere professoratet. Et av vilkårene i Lucas' testamente var at innehaveren av professoratet ikke skulle være aktiv i kirken. Isaac Newton skulle senere appellere til kong Karl om at dette kravet unnskyldte ham fra å motta ordinasjon, noe som ellers på det tidspunkt var et krav til medlemmer av kollegiet ved universitetet. Kongen ga sin støtte til Newton og unntok for alle framtid alle innehavere av dette professoratet fra ordinasjonskravet.

Liste over lucasianske professorer[rediger | rediger kilde]

Isaac Newton
Stephen Hawking

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kevin Knox og Richard Noakes, From Newton to Hawking: A History of Cambridge University's Lucasian Professors of Mathematics ISBN 0-521-66310-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]