Lucanus (slekt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lucanus
En hannlig eikehjort
Nomenklatur
Lucanus
Scopoli, 1763
Hører til
hjortebiller,
skarabider,
Polyphaga
Økologi
Antall arter: 133, 4 i Europa
Habitat: larver i morkne trær
Utbredelse: Asia, Europa, Nord-Amerika
Inndelt i

Lucanus er slekt av biller i familien hjortebiller (Lucanidae). Slekten omfatter vel 100 til dels svært store arter der hannene har veldig forstørrede kjever. I Europa er den representert ved eikehjorten (Lucanus cervus). Hannen av denne er Europas største bille. I tillegg finnes det tre mindre arter i Sør-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnen (her eikehjort) mangler hannens forstørrede kjever

Store til meget store (opptil 100 millimeter), avlange biller. Kroppen er gjerne brunfarget og litt matt. Antennene er nokså langstrakte og har en uttrukket vifte ytterst. Hannene har svært bredt hode og sterkt forstørrede kjever (mandibler) som gjerne er litt forgrenede. Langs hodets bakkant på sidene er det en høy tverrkjøl, i alle fall hos store individer. Kjevene er forholdsvis større jo større hannen er (allometrisk vekst). Hunnenes kjever er også kraftige, men av mer normal størrelse. Pronotum er rektangulært, bredere enn langt. Dekkvingene er litt flate, uten punktstriper. Beina er ganske lange og kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i morkent tre og bruker flere år på utviklingen. De voksne billene tar ikke næring til seg og lever ganske kort tid. Hannene bruker kjevene når de kjemper med hverandre, hver hann prøver å gripe motstanderen og vippe ham over på ryggen. Den største hannen vinner nesten alltid disse kampene. Paradoksalt nok kan ikke hannen bruke de fryktinngytende kjevene til å bite med, hunnen kan derimot gi et smertefullt bitt fra sine mindre, men mer funksjonelle kjever.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I likhet med mange andre slekter av hjortebiller lever de fleste av artene i denne slekten i Sørøst-Asia, særlig mange ser det ut til å finnes i Vietnam og det sørlige Kina. Men det lever også noen få arter i Nord-Amerika og Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Eikehjort, hann. Store hanner har meget store kjever
Tross sin tunge kropp flyr disse billene godt
Lucanus laetus, hann
Hannene i underslekten Pseudolucanus har mindre kjever enn de øvrige. Her Lucanus (Pseudolucanus) barbarossa
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]