Luangwa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Luangwafloden)
Hopp til navigering Hopp til søk
Luangwafloden og Luangwadalen.

Luangwa er et enormt villmarksområde som ligger i Zambia i Afrika og omfatter Luangwadalen og Luangwafloden. Området, som omfatter et spektakulært og unikt dyre- og fugleliv, ligger på «halen» av Riftdalen.

Når Riftdalen når Zambia deler den seg i en østlig og en vestlig arm. Den østlige omfatter Malawisjøen og den vestlige Luangwadalen med Luangwafloden, regnet som Afrikas mest intakte elvesystem.

Luangwadalen[rediger | rediger kilde]

Luangwadalen er omkring 700 km lang og har en gjennomsnittlig bredde på cirka 100 km. Mot vest danner Muchingafjellene en naturlig grense for dalen. Bunnen av dalføret ligger cirka 1 000 m. lavere enn de omkringliggende platåene. Dalen omfatter en rekke nasjonalparker, blant annet South Luangwa National Park. Dette omfatter den endemiske Thornicroftsjiraffen og noen av Afrikas største populasjoner av løver, leoparder og afrikanske villhunder.

Luangwafloden[rediger | rediger kilde]

Luangwafloden er et stort elvesystem som drenerer gjennom Luangwadalen og er en del av den enorme Zambezifloden. Floden regnes som Afrikas mest intakte elvesystem og er en av de fire største i Zambia. Elvas kilde ligger i cirka 1 500 moh, i det nordøstre Zambia, nær grensen mot Tanzania og Malawi. I regntiden (desember til mars) flommer den over sine bredder. Floden har Afrikas største populasjon av flodhester.

Se også[rediger | rediger kilde]


geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)